tisdag, januari 16, 2024

Hur står det till ...

.. med svensk film, egentligen? Den frågan är jag inte ensam om att ställa. All statistik säger att tittarsiffrorna på våra biografer går ner, när det bjuds inhemska produktioner. 

Igår delades Guldbaggen ut vid en stor gala på Cirkus i Stockholm. Galan var det inget fel på. Shima Niavarani skötte det utmärkt. Jag tycker hon är slagfärdig och kul. 

Men hur var det med filmerna. Ja - de flesta av dem har jag aldrig hört talas om överhuvudtaget. Än mindre sett. Under dagen igår redovisades en del statistik som gällde hur mycket publik de olika filmerna hade lockat. Mest folk drog filmen Hammarskjöld. Den har även jag sett. Motståndaren är den andra jag fått ögonen på. 

Rekordet har dock filmen 100 årstider. Totalt anonym både för mig och för en större biopublik. Knappt 300 personer har sett den, om man kan lita på Kulturnyheterna:s sändningar under dagen. Hur kunde den filmen överhuvudtaget bli nominerad? Nominerad till 'Bästa film', dessutom. Den fick ju heller inget pris. Och hört talas om den har jag då inte.

Till bästa film utsågs Paradiset brinner. Också den en helt anonym rulle. I alla fall för mig. Filmen Syndabocken fick flest priser totalt, men blev alltså inte bästa film. Hur hänger det ihop? Också denna är för mig totalt obekant. 

Nä - Det där priset börjar jag nog betvivla.

Vad tyckte du?


*****

5 kommentarer:

Monet sa...

Jag håller för en gångs skull helt med dig. Nej, förresten - jag har svårt för Shima. Gillar inte kvinnor som behåller sina barnröster och koketterar med detta upp i vuxen ålder likt många amerikanskor. Jag får inte ihop det och tycker att det är ett fånigt manér. Jag har sett henne i Sommaren med släkten och tycker att hon är en urdålig skådespelare där dessutom. I övrigt är det lika fånigt med denna klubb för inbördes beundran när det gäller smala filmer som inte når en bredare publik. Slötittade och noterade dock till min glädje att allas vår Marie Göranzon fick en hedersbagge. Där kan man tala om bred och långvarig professionalitet - och slagfärdighet!

Bert Bodin sa...

@Monet

Heder åt Göransson.

Monet sa...

Trodde en sekund att det var jag som stavat namnet fel. Men hon heter faktiskt Göranzon!

Bert Bodin sa...

@Monet

Det Gör inget!

Anonym sa...

Undrade Monet