tisdag, januari 16, 2024

Nja ...

.. inte vet jag om jag vill stå i hejarklacken när det gäller Andrev Waldens högt lovordade bok Djävla karlar.

'Roman' står det på omslaget. Jag skulle hellre kalla den biografi, eller rentav dokumentär. Dagbok skulle också kunna gälla.

Visst har den sina poänger då och då. Men den är också rätt rörig, trots att den i stort sett är en skildring som kan liknas vid en tidslinje. Men alla de där märkliga namnen; Lilla molnet, Tjuven, Cyklopen, Gipset eller Spanjoren. Svåra att hålla ordning på. 

Nej, jag fick ingen reda i de där folksamlingarna. En och annan anekdot var väl kul, men sammantaget blir det ett nej från mig. 

Samtidigt gläds jag åt att jag inte tycker som alla andra.

*****

9 kommentarer:

Gunnel sa...

Böcker som hyllas av alla blir man ofta besviken på. Jag gav den en 3:a, som betyder halvbra.

Bert Bodin sa...

@Gunnel

Det blir nog mitt betyg också.

Babsan sa...

Har precis läst ut den.Tyckte om den för den var lite annorlunda men säger som Gunnel en 3:a

Thalassa sa...

Min recension har du redan fått - och fler visar att du inte är ensam om att inte förstå dess storhet!

Bert Bodin sa...

@Babsan
@Thalassa

Tänk att det ska vara så svårt att förstå att man har rätt. 😇😊

Monet sa...

Du tycks inte uppskatta böcker med ett stort persongalleri? Typ den franska bok Elisabet nu läser? Det där är ju individuellt men värt att notera kan kanske vara att just litteratur med många romanfigurer, sidohistorier och komplicerade upplägg som går i ochur varandra anses vara väldigt bra som stimulans för hjärnan. Om man nu är intresserad av ”hjärngympa” förstås. Bättre än t ex korsord där det enda som händer är att blir bra på just korsord och inget annat. Knoppen behöver utmaningar och komplexa skeenden…

Anonym sa...

Så skönt att inte alla har samma åsikter och vågar stå för dem! Vi är olika och bär på olika upplevelser som formar oss.
Den August nominerade och hyllade tegelstenen Systrarna av Hassen Khemiri, är en annan vattendelare. Finns den på din läslista?
/ Carin

Bert Bodin sa...

@Monet

Kanske beror det också på att författaren inte har förmåga att tydliggöra karaktärerna. I ovan nämnda bok får de låtsasnamn som mer låter som något ur en disneyfilm. Jag ifrågasätter inte författarens berättarkonst. Det är "regin" som jag inte gillar.

Bert Bodin sa...

@Carin

Nej - än så länge finns den inte i planerna.