söndag, januari 21, 2024

Teknikuppdatering

Vi flyttade till vår nuvarande lägenhet 1987. Nytt och fräscht. Det är det förstås ännu eftersom vi vårdat boendet. Några genomgripande förändringar har vi inte gjort. Inte byggt om köket. Original vad gäller skåpluckor och tillhörande handtag. De sistnämnda har förresten börjat dyka upp på nya inredningar också.

Kyl och frys, samt spis är förstås utbytt.

Ovanför diskbänken sitter en lysrörsarmatur finurligt inpassad. Där började ljuskällan plötsligt fladdra oroväckande igår. Vi försökte erinra oss om vi någonsin bytt lysrör där, men kunde inte komma på att vi gjort det. Men nu var det alltså dags.

Finns lysrör nuförtiden, var den fråga som dök upp i mitt huvud. Jag tog loss det ur armaturen och mätte längd (60cm) och fotograferade röret för att ta det till CO och kolla.

 Rätt tänkt av mig. Träffade en ung och mycket kompetent expedit, som kom fram och undrade om jag behövde hjälp. Lysrör av den kända sorten fanns inte.

 - Nej, nu gäller LED-belysning, sa den 20-åriga tjejen. Hur gammal är armaturen?
 - Minst dubbelt så gammal som du, sa jag.
Hon skrattade, men försäkrade att LED-belysning i rör ska vi nog hitta som passar. Vilket hon gjorde. Rätt mått var det också.
 - Ta varmvitt, rekommenderade hon. Annars blir det för sterilt ljus, varnade hon. 
Det ville jag inte ha, så det blev varmvitt. 

Väl hemma gällde det nu att montera det nya röret. Men inte bara det. Den så kallade glödtändaren skulle också bytas. Det var ett knep, eftersom jag var tvungen att göra det 'på känn'. Det gick inte att titta in i det där hålet där den skulle sitta. Men genial som jag är tog jag fram mobilen igen och lyckades fotografera grottans inredning. 

Efter mycket pyssel, mycket irritation, mycket envishet och en hel del tur, lyckades jag passa in tändaren och låsa den som den skulle. Det är inte enkelt när man inte kan se vad man gör, utan bara får känna sig fram och manövrera liksom 'baklänges'. Sedan var det röret som skulle på plats. Men det gick ganska smärtfritt. 

Det lyste! 
 
Nu hoppas jag att jag inte behöver byta förrän om 40 - 50 år igen. 

Nä - förresten. Det får nån annan göra.


*****

Inga kommentarer: