måndag, januari 08, 2024

Ny redaktion

Luleå intresserar. Ja, inte bara Luleå, utan snarare halva Sverige, dvs norr om Sundsvall. Detta har den rikstäckande dagstidningen Dagens Nyheter insett och inrättat en redaktion här i stan. En sådan fanns förr i tiden, men försvann någon gång på 80-talet tror jag.

Nu finns en ny grupp journalister här för att berätta om allt som händer, så att andra delar av Sverige får kännedom. Det behövs..

Marcus Derland är chef och han kom till januarimötet för Aktiva seniorer för att informera om satsningen. Det gjorde han bra med exempel på inslag som rönt stort intresse. Bra förklaringar och bra redovisning av vad det hela lett till. DN:s upplaga i norr ökar. Inte papperstidningen, men den digitala varianten. 

Och de exempel han visade handlade inte enbart om batterifabriken i Skellefteå, eller det gröna stålverket, H2 Green Steel, som byggs mellan Luleå och Boden. Nej här fanns reportage om Tintin-fallet (den lilla pojke som mördades på dagen för ett år sedan av sin våldsbenägna pappa här i stan), en invandrare som trotsar kylan och går ut på isen och pimplar, eller en träff med den invandrarkille som blev oskyldigt haffad i Boliden som terrorist för tio år sedan. Hur lever han nu? Eller det faktum att hela Bottenviken nu är istäckt, rekordtidigt för säsongen. Tidningen fick följa med på en av isbrytarna. Alla dessa exempel är förstasidesstoff under den senaste tiden.

Som sagt - en del om livet här i norr i allmänhet. 

Bra gjort, DN.

*****

4 kommentarer:

Elisabet. sa...

Ja, och annars har vi ju Gunnel och herr Bodin!

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Mycket bra komplement. ;-)

Babsan sa...

DN är bra har den digitalt

Bert Bodin sa...

@Babsan

Samma här. Pappersupplagan blev för dyr. Men jag läser från e-tidningen, där man kan bläddra lite hit och dit och få överblick. Men den lär väl också gå i graven, när pappersupplagan tar slut.