söndag, januari 21, 2024

Månadens ...

.. vinprovning i bostadsrättsföreningen var lite annorlunda. Här handlade det inte bara om vinsorterna. Nej, här handlade det också om glasen. 

 

Vi provade samma vin i olika utformade glas. Jag var lite frågande om det verkligen kunde vara sant att smaken varierade beroende på hur glaset såg ut. Men det visade sig med all tydlighet, att så var fallet. 

Mest iögonenfallande var, när vi hällde upp ett vin som vi först smakat i en generös kupa, i en plastmugg. Det goda vinet förvandlades till något som smakade vatten. Liten överdrift, förstås. Men det var märkligt. Om vi sedan hällde tillbaka vinet i ett riktigt glas, så blev det riktigt gott igen. 

Jag tänker inte recensera de olika vinerna här. Det enda jag kan säga är att de var goda - bara de serverades i lämpligt glas. Det låter lite snobbigt. 

Men jag är ju snobb.

*****


6 kommentarer:

Eliza sa...

Jag är ingen snobb,men måste hålla med om glasen.Ölstopen,inte var det någon höjdare.Tunga,tjockt glas,öl smakar bättre i tunt glas på fot😋

Bert Bodin sa...

@Eliza

"Tunt glas på fot" till öl. Det är snobbigt! ;-)

Kersko sa...

Spännande men jag är helt säker på att glaset har betydelse.
Kul med vinprovning i föreningen kanske något att ta efter här i Enskede.
/Kersti

Bert Bodin sa...

@Kersko

Glasens utformning styr var vinet hamnar i munnen. Det lär vara en förklaring.

Vi har vinprovning tredje söndagen i varje månad.

Åke sa...

WOW vad trevligt med vinprovning :) Jag satt och längtade efter en i gårkväll faktiskt. Nu går jag på antibiotika så det äro olämpligt... jag går en 20 dagars kur med vad allt det heter... två sorter antibiotika är ut fasade nu men två är kvar. Glas ja det har jag sett att jag vill välja när man tar lite vin... tycker själv att det smakar annorlunda. Nu har min fru 25 år på systembolaget men jag väljer egna vägar ändå när jag studerar vinhyllan på gröna skylten. Jag är just nu inne i Italiens smakrika drycker. På loppmarknader kan man finna många passande glas :)

Bert Bodin sa...

@Åke

Visst använder jag olika glas för röd- eller vitvin. Men här fanns ytterligare varianter som spelade roll.