tisdag, april 04, 2006

Rätt väg

Lördagens tragiska händelse vid Geargecorru väster om Luoktacohkka, där en ung kirunabo kvävdes i snömassorna, diskuteras flitigt i våra lokala media.

Det är bra! Någon ändring måste till. Det kan inte fortsätta, som hittills.

Allemansrätten är något vi skall vara glada för här i landet. Men den innebär också allemansskyldigheter. Det förra tas glatt till hjärtat - det senare förträngs snabbt någonstans i trakten av svanskotan.

I Sverige har alla rätt att vara i naturen. Vi kallar det allemansrätten.

Allemansrätten är en förmån som inte finns i många andra länder.
Man kan också se den som en stor frihet. Men vår frihet får inte bli till ofrihet för andra. Allemansrätten kräver ansvar och gott omdöme.
Vi får inte skada natur och djurliv, och vi måste visa hänsyn mot markägare och mot andra människor ute i naturen.

Allemansrätten kan sammanfattas i orden Inte störa – inte förstöra.


Så inleds texten på Naturvårdsverkets sida om Allemansrätten.
Redan där, ser man vad som gäller.
Redan där har oreglerat skoteråkande diskvalificerat sig!

Jag tänker inte enbart på buller. Fjällnaturen är den känsligaste vi har. Avgaser lagras i snön och sipprar så småningom ner i marken, sköljs ut i sjöar och förgiftar. Att avgaserna är omfattande, behöver man bara andas för att känna. Till och med när ett gäng skoterförare kommer in på t.ex. en servering, så luktar lokalen som en dåligt ventilerad bilverkstad. Från kläderna! Skoteråkaren märker inget, men det gör omgivningen. Vi har förbjudit rökning inomhus. Dags att gå vidare?

I våra nordiska grannländer är skoteråkning betydligt mera omgärdat av bestämmelser. Där har man förstått värdet i att värna om allas tillgång till en frisk natur. Där har man inte heller Allemansrätt, på samma sätt som vi i Sverige. I Finland har man även begränsat kamhöjden på drivmattorna så att åkning i branta sluttningar blir omöjlig. Det tycker jag skall införas även här. Inför dessutom 50% accis på snöskotrar.

Tyvärr har skoterfantasterna förverkat sitt förtroende. Snofed och andra organisationer verkar både tand- och tanklösa. Skotern är bra i många sammanhang, men den används för det mesta felaktigt.

Vi skall inte inskränka Allemansrätten.
Gör den till lag!
Då löser sig resten.






När jag ser sådant här i orörda fjälldalar, tycker jag att bensinen är åt helsike för billig! (Klicka på bilderna för förstoring.)


























Läs mer om olyckan.
Läs mer om eftersnacket.

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: