onsdag, mars 28, 2007

Bildad

Bläddrar i två exemplar av tidningen LIFE från augusti 1969. Det är dags för den första färden till månen och i det ena numret skildras förberedelser och avfärd. I det andra får man följa astronauternas arbete där uppe.

Utvecklingen har sprungit ifrån den gamla tidskriften. De två, snart 40-åriga tidningarna har blivit kvar i mitt "bibliotek". Någon gång med många års mellanrum händer det att jag bläddrar i dem.

På den tiden prenumererade jag. Mest för att jag vill läsa engelska. Men också för bilderna, som ofta var unika. LIFE hade många gånger första "tjing" på bilder från stora händelser. Visst fanns TV. Men inte på samma sätt som idag. Bildtidningar fyllde en större uppgift då. De öppnade världen, med färg.

Tydligen hade jag råd med prenumerationen också. Ser i tidningen att 39 nummer kostade 25 kronor och 15 öre, levererade hem i brevlådan en gång varannan vecka. Det låter ju inte klokt. Det året gjorde jag lumpen och fick 5 kr om dagen.

Förutom de spännande reportagen från månäventyret, så är det också kul att studera annonserna. Kommer du ihåg Instamatic-kameran, med blixtkuben. "All it does is everything". Kraven var inte så stora.

Nu berättas att tidningen LIFE skall läggas ner. För sista gången. Troligen. Det har nämligen hänt förr. Men nu finns ingen come back inom synhåll.

Allt bildmaterial skall bevaras, digitalt. Det handlar om tio miljoner bilder.
För trots allt: Bra bilder berättar och stimulerar till funderingar.

Tack och lov finns fortfarande tidskrifter som hyllar bilden. Camera Natura och Tidningen VI är två svenska exempel.

Båda hittar vägen till min brevlåda.
Synd bara att de inte kostar tjufemåfemton längre.
För 39 nummer!

*****



Läs mer om LIFE i DN.
LIFE Magazine.
Camera Natura.
Tidningen VI.

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: