torsdag, mars 08, 2007

Kinesisk vattentortyr

Fantasin var en stor del av leken ute på gården. Än var man örn och svepte med armarna värdigt svängande utefter alpbranterna, än var det tjuvåpolis, eller indjanåkåbojs. Då spelade det ingen roll att alperna bara bestod av de snöhögar kvarterets lilla svaga Bolinder-Munktelltraktor hade lyckats skrapa ihop. De var alper i alla fall, och dög förstås också bra när man lekte "herre på täppan". Jag kan inte minnas att jag någonsin vann.

Krigåfred, lekte vi när snön försvunnit och gruset på gården var "ritbart". (Hur leker man krigåfred idag, när allt är asfalterat?) Alla fyra ungar i cirkeln stod med ena benet i sitt land, redo att springa.
- Jag förklarar krig mot.............. Nårrrrrrje.
Och så sprang man. Så långt man hann, innan Norge hunnit in och hämtat pinnen i cirkelns mitt.
- Stopp!
Och så fick Norge ställa sig så nära sitt lands yttre gräns som var möjligt. Nu gällde det att kasta pinnen genom den ring, som mina hopknäppta armar utgjorde. Lyckades Norge, fick landet tillskansa sig så mycket territorium av mitt land, som nåddes med pinnen. En ny gräns ritades i gruset.

Krigsfångar togs inte. Det var inget som ingick i leken. De enda fångar som existerade var när kåbojs och indjaner lyckades få ta i någon motståndare. Av någon anledning utsattes dessa fångar för kinesisk(?) vattentortyr. Utan vatten. Vi hade hört talas om metoden. Hur en vattendroppe fick studsa på fångens rakade huvud, timme efter timme, år efter år, tills önskat resultat (vad det nu var) hade uppnåtts. Ruskigt. Hur metoden hade kommit till indjanåkåbojslandet, är höljt i dunkel. Jag kan bara konstatera att vi minsann sysslade med crossoveraktiviteter redan då.

Men vi använde inte vatten. Någon fick stå bredvid och med fingret picka fången i huvudet och säga dripp, eller dropp, tills den fasttagne vred sig i vansinniga plågor.

Vi har plusgrader och småregn idag. Mitt i vintern. På vår balkong studsar smältvattendropparna mot ett plåtbleck. Irriterande. Enerverande.
Timme efter timme.
Hela natten och säkert hela denna dag.
På måndag skall vi få +7 grader, säger SMHI.
Och jag vrider mig redan.

I vansinniga plågor.
*****


Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: