torsdag, september 25, 2008

Mänskligt

Ibland undrar jag om inte experter förblindar. Jag menar att vi litar för mycket på dem. Det är skönt att ha någon att luta sig mot, så jag kan slippa ta ansvar. Auktoriteter. Sådana gillar vi ju inte. Sådär lite generellt, eller hur jag nu skall uttrycka mig.

Men ibland är vi förvånansvärt flata.

Uppdrag granskning berättade ikväll om en kvinna, som berövats 11 år av sitt liv. Drogad till demensens yttersta gräns, bara för att hon hade epilepsi. Så långt att hon ansågs döende. Vårdpersonalen lyckades till slut överhuvudtaget inte få i henne den medicin som var föreskriven. Den medicin som flera olika läkare i olika instanser hade lagt till och lagt till och lagt till, utan att någon såg helheten.

Läkare litar man ju på. De är ju experter. Och medicin skall man ha. För allt!

Men där medicinen gick in, gick vettet ut. Och när medicinen inte gick in längre, gjorde vettet storstilad entré igen. Kvinnan tillfrisknade redan inom någon vecka och lever nu 74 år gammal ett nytt liv sedan snart ett år. Aktiv, klok, rörlig. Läser, shoppar, umgås. Men de elva gångna åren är borta. De finns inte registrerade någonstans i hjärnan.

Själv upplevde jag att en närstående, min farmor, råkade ut för ungefär samma sak. Men där insåg en läkare rätt snabbt vad som var på färde och rensade bland medicinburkarna. Farmor levde sedan till hon var långt över 90.

En annan tragedi är den i Kauhajoki. Den analyseras nu i minsta detalj. Ansvar utkrävs av regering och av polis. Med en nästan identisk tragedi bara tio månader tidigare, borde mer ha gjorts. Experter uttalar sig. Teorier blöts och stöts. Vad var anledningen. Kunde man se några tecken. Psykiatriker och psykologer intervjuas. Experter. Säger att tecknen är svårtydda. Och vi nickar och säger att så är det nog.

Så står vi där. Förblindade.

När jag var barn lekte jag med knallpulverpistol. Nåde mig, om jag råkade sikta på någon med den. Det blev omedelbara reaktioner från vuxna. Skarpa ord. "Så där gör man inte!" Inte ens i lumpen, fick man göra så.

Borde inte en normalt funtad polis, reagera med sitt sunda förnuft när ha ser videon. Den, där den uppenbart sjuke mannen riktar sitt vapen ner i marken, stirrar in i kameran och säger "You are the next" och skjuter tre skarpa skott.

Experterna säger "tecknen är svårtydda".

Jag säger: Skitsnack!

Skärp vapenlagarna. Inte bara i Finland.
Ställ högre krav på medicineringskontroll för äldre.

Ställ högre krav på föräldrar, allmänhet, dig själv, oss alla.
Reagera!

Det är mänskligt.
Alternativet är det inte.

*****
Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: