Här är "receptet":
- Blanda lämpliga mjölsorter i en stor bunke med
- torrjäst
- rapsolja
- salt
- en näve solrosfrön kan också få hänga med
- och en knapp liter vatten som gärna kan vara lite ljummet
Låt jäsa. Håller den på att krypa ur skålen, dänger du till den ordentligt så att den lugnar sig igen. Det kan du göra en gång till om den verkar obstinat.
Under tiden kan du t.ex. gå ut och röja på tomten, som jag.
När degklumpen börjar titta över kanten för tredje gången har det gått en fem-sex timmar.
Då bakar du ut den i tre limpor. Sen är det vilopaus. Ta en slummer, en dusch, eller promenad. Du hinner läsa lite i favoritboken också.
In i ugnen (översättning för skåningar: ugg-nen, eftersom ni säger Aggneta åt de stackare, som egentligen heter Agneta med ett "ang" i början.). Det bästa är om den är varm. Det går liksom fortare då. Låt den gärna vara 225 grader, när du sätter in limporna, men sänk till 175 grader direkt.
Sedan kan du läsa några fler kapitel, för det tar cirka 35 minuter innan limporna vill ut igen.
Så här blir de:
Och så säger folk att det är jobbigt att baka matbröd.
Va!??
*****
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Välkommen att kommentera.