torsdag, september 10, 2009

Har du städat ...

.. din dator på sista tiden? Eller någonsin?

Jag har gjort det. Senast igår. Med lyckat resultat. Ja, alltså, jag har alltså inte städat bort virus, varken svininfluensaditon, trojaner, eller andra sabotage- verksamheter, som en del märkliga varelser sitter och micklar med.

Vår bärbara dator har gjort stora insatser under åren. Den har snurrat på och fungerat bra i många lägen. Visst har den också börjat bli lite trög ibland på sistone. Men det har främst gällt starten. Får den bara komma igång i sin egen takt, så går den som en blixt sedan.

Däremot har den under det senaste halvåret börjat låta. Ibland som en svag vind. Ibland som en bättre hårfön. Väldigt irriterande. Det enda som hjälpt är att dra ur elsladden och låta den jobba med bara batterikraft ett tag. Då lugnar den ned sig. Det har också hjälpt att ställa upp datorn på högkant, när man gjort en paus.

Det var det som ledde mig på rätt spår. Jag insåg att den behövde luft och att här behövde städas. Med dammsugare. Sagt och gjort. Munstycket mot utblåset och mot luftintaget på undersidan av datorn och så full sprutt på dammsugaren.

Vilken skillnad. På sin höjd en liten viskning, emellanåt. Men mestadels helt tyst. Fullständigt fantastiskt. Datorn är som ny.

Pröva själv får du se.

*****

Inga kommentarer: