tisdag, augusti 09, 2011

Uppdrag tänkande

Det finns alldeles för många fästingar. Inte här hos oss i norr, men söderut, sägs det. De har ökat också, vilket för med sig fler fall av TBE och Borrelia.

Ingela drog en parallell häromdagen och tyckte att det istället för "ekonominytt" skulle rapporteras om ekologi lika flitigt och till och med viktigare. Jag håller med.

Tillbaka till fästingarna. Att de blivit så många beror på att rådjursstammen håller på att växa oss över huvudet. Rådjur är det främsta värddjuret för fästingar. Att rådjuren frodas beror på att vi tagit bort alla naturliga fiender till dem. Lodjuren hetsjagas. Det ska bort! Till varje pris. Rävar likaså.

Idag läste jag en liten undanskymd notis i DN (finns inte på nätet), som krasst konstaterar att "Näringskedjan har kapats".
De naturliga ekosystemen på jorden är inte längre så naturliga. När vi människor utrotat de stora rovdjuren har vi kapat av toppen på näringskdejan och därmed slitit sönder ekosystemen,
heter det i artikeln som egentligen kommer från TT.

Artikeln baseras på en rapport som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Science.

Vidare.
I arktiska kustområden där fjällrävarna utrotats omvandlas tundran ofta till gräsmarker. Utan rävar ökar gäss och andra fåglar. Fågelspillningen göder gräsen, som tar över systemet.
Detta exempel tar jag med bara för att "arktiska" områden finns även i vårt land. Det här handlar alltså inte om något långt borta och därmed "oviktigt".

Slutligen.
Slutsatsen är att eliminerandet av toppkonsumenterna i näringskedjan möjligen är den svårast förlust vi åsamkat naturen.

Allt hänger ihop. Ska det vara så svårt för oss att förstå. Det mesta självreglerar sig och människan kommer slutligen att dra det kortaste strået. Inte idag. Inte imorgon. Men sedan...

Därför behöver vi mera "Ekologinytt" i media. Men det räcker förstås inte. Läs gärna nedanstående krönika, som hördes i lördags i P1. Det finns en stor uppgift för alla föräldrar.



2000-talets svenska barn är avskärmade från skog och mark. Bokstavligt avskärmade i elektronikens inomhus- och underhållningsvärld. Natur blir alltmer onaturlig, konstaterar Dagens Industris Weeekendbilaga i ett reportage.


De vuxna går i spetsen för synen på skog och vildmark . Skogen kan möjligen locka om den kryddas med tävlingsinriktad vildmarksaction som toppas med årgångsvin och trerättersmiddag, noterar Dagens Industri och citerar sjuåriga Signe som tycker att skogen är "ofräsch" i förhållande till köpcentrets lockelser.


Skogskulturforskaren Lars Kardell bedömer att skogsbesöken i landet minskat med en tredjedel sen 60-talet, barn står för största minskningen.


Kardell finner inte längre några skogskojor byggda för eller av barn. Som också överbeskyddas av en vuxenvärld som ibland tycks se varje skogsdunge som en härd för endera smittbärande fästingar eller lömska pedofiler. Friluftsfrämjandet försöker tappert skapa familjegrupper för naturutflykter för att aktivera den alltmer bekväma och elektronikförslavade nutidsmänniskan.


Forskningsprojektet Friluftsliv i förändring tillkom 2006 för att analysera förändringarna av fritidsvanorna i landet. Många tycks skämmas över sina få kontakter med natur och vildmark och överdriver i enkäter sitt friluftsliv. Doktoranden Mattias Sandberg som forskar om barns förhållande till naturen konstaterar att barn har en intuitiv fascination för djur och natur men alltför sällan får stimulans från föräldrarna att utveckla det intresset.


Scoutrörelsens generalsekreterare Maria Graner finner att dagens barn förutom de allra minsta alltmer efterfrågar rollspelsinriktade mysterieläger eller Harry Potter-hajker för att ta sig ut i skog och mark. Svenska Turistföreningen uppfattas allt oftare som en tråkig och bokstavligen mossig inrättning.


Planer finns nu enligt Dagens Industri på framtida så kallad "glamping" - anläggningar för lyx eller glamourcamping.


Nackareservatet utanför Stockholm lockar med bland annat akrobatliknande balansövningar på stålvajrar högt mellan tallstammar, enligt reklamen idealisk för företags så kallad teambuilding. En svampplockande äldre dam uttryckte i sammanhanget en oro för att plötsligt få ett blivande direktörsämne neddimpande i huvudet från en talltopp.


För ett par år sen utkom den amerikanska debattboken Last Child in the Woods. Författaren Richard Louv skriver att barn i naturen idag är en utrotningshotad art. Och, skriver Louv, det finns ett oskiljbart samband mellan barns hälsa och naturens hälsa, mellan barns naturmedvetande och jordens framtida överlevnad.


Författaren noterar att hans egen hemtrakt - San Diego County - i naturrikedom är en av världens rikaste enligt FN.


Ändå har ingen enda av områdets 43 skolor en enda kurs i lokal naturlära.


Också utbildningssamhället har blivit naturblint, finner Richard Louv.


Johannes Ekman
johannes.ekman@sr.se


Och gnäll inte över att det finns björnar, lodjur och andra toppredatorer som hjälper oss att överleva på sikt.

Vågar du?

*****
Andra bloggar om: , , , , ,

10 kommentarer:

  1. hellstream10:01

    Bara det faktum att om  vi med klimathöjningen försenar eller tidigarelägger bin och getingars uppvaknande kan all pollinering riskeras... det skrämmer mig! I USA är det en verklighet, där måste man redan släppa ut bin på fälten.

    Ekonominytt förresten... ingen behöver detta program. Vanligt folk behöver inte bry sig och de som jobbar med placeringar får sin info nån annanstans. Ett avskrap från yuppiens 80-tal.

    SvaraRadera
  2. Bert10:35

    hellstream: Välkommen till min blogg.

    Det du skriver om bina och andra pollinerande insekter har också jag oroat mig över. T.ex. här.

    Balansen är rubbad. Det är helt klart. Och jag tror inte att vi människor går fria från skuld där. Snarare tvärtom.

    SvaraRadera
  3. Vad vi alla - och därmed alla barn! - behöver är att helt enkelt vara ute i en skog och i lugn och ro lyssna på fågelsång och titta på myror och björnmossa. Det är oroande att ungar inte får de upplevelsera, och farligt på lång sikt, eftersom de inte får någon känsla för naturen eller förstår att vi är en del av den.

    SvaraRadera
  4. Bert13:20

    ab: Exakt så borde det vara, men det händer alltför sällan. När en liten tjej tycker att skogen är "ofräsch" jämfört med skogen, så har det gått långt.

    SvaraRadera
  5. Ella13:23

    Japp. Fram för ekologinytt och bort med ekonominytt. Mer naturlära i skolorna.
    Här hos oss hade en av hyresgästerna tröttnat på att ha skugga på balkongen. Genom att på nåt sätt resonera med styrelsen kapades 3 höga lönnar som skymde solen. De beskars inte elegant på nåt sätt utan kapades rakt av ungefär 2/3 upp på stammen. Jag och grannen har haft många glada diskussioner om huruvida de skulle överleva "beskärningen" och konstigt nog verkar de ha gjort det. Men snygg är det inte - långt därifrån. Nu ska de "åtgärdas". Ska bli spännande att se hur.  Men ett är då säkert, firman som beskar dem från början har nog inte gått nån utbildning i ekologi...

    SvaraRadera
  6. Bert20:57

    Ella: Sant! Många, många skulle behöva mer kunskap i ekologi. Alltifrån snöröjare till kalhuggare. Men vi borde kanske börja med barnen. Och deras föräldrar.

    SvaraRadera
  7. Leif12:49

    Apropå ekologinytt. Något ungefär liknande det här? fast det mest handlar om vår mat.

    SvaraRadera
  8. Bert13:36

    Leif: Jo - Fast dagligen i varje nyhetsblock i radio och TV.

    SvaraRadera
  9. Skaffaren21:07

    Toppkonsumenterna låter nästan som något för TV4 eller andra reklamkanaler.
    Nu har jag läst en hel del på din blogg och jag gläds åt din formuleringskonst parad med en förmåga att se det fnoskiga och att uppskatta det vardagliga.
    Jag återkommer!

    SvaraRadera
  10. Bert08:11

    Skaffaren: Välkommen hit och tack för fina ord.

    SvaraRadera

Välkommen att kommentera.