tisdag, augusti 23, 2011

En polis i varje hem

Debatten om den nya nedskräpningslagen blossar upp då och då. Lagen som infördes den 14 juli i år ifrågasätts på alla möjliga märkliga sätt.

Nu klagas på att ingen har åkt dit.

Det är ingen tvekan om att Sverige blivit skräpigare. Det slängs både här och där. Och detta oavsett om det finns papperskorgar eller ej. Å andra sidan är det ofta lite si och så med tömningen av dessa också.

Sedan finns det väldigt ologiska undantaget för fimpar. De räknas inte som nedskräpning! Jag tar mig för pannan. På vissa ställen, speciellt utanför entréer till gallerior, biografer, ja till och med sjukhus, kan fimparna ligga i drivor, vilket får mig att undra vad rökare egentligen har i huvudet. Något mer än nikotin???

Fimpar är dessutom egentligen riskavfall, eftersom de innehåller stor mängd kadmium.

Nej - skärpning! Låt oss var och en ta bladet från munnen och säga ifrån, när vi ser någon som förorenar. Peka och ryt till, vänligt men bestämt.

Det finns också ett annat resonemang, som konstigt folk för.
- Nä, jag bryr mig inte. Jag har aldrig sett en polis i parken!

Vi har tusentals lagar här i landet. Bilbälteslagen. Förbud mot aga, med flera, som folk följer ganska bra. För att inte säga mycket bra.

Lagar är till för att efterlevas i största möjliga mån.
Vi har inte en polis i varje hem, eller i varje bil.

Är det så de vill ha det, nedskräparna?
En polisstat.

Jag har hellre en egen alert hjärna, som tänker själv.

Håll Sverige rent.

*****
Andra bloggar om: , , , , , , ,

11 kommentarer:

Snigel sa...

Drivorna av fimpar beror ofta på att det inte finns någon askkopp utanför ingången, vilket är synd. Vi rökare är också människor som vill ha rent och snyggt omkring oss, men man får ju inte ta med fimparna in och slänga i en vanlig skräpkorg (vilket f ö är rätt brandfarligt om inte fimpen är ordentligt släckt).

kristina sa...

Om man nu är lite om sig  och kring sig (Snigel) och vill vara sådär allmänt piffig och välanpassad
till tidens krav (miljötänk och hänsyn till folk i omgivningen) så är det väl inget som hindrar. att
man som rökare medför egen behändig askkopp? Lätt fixat: begagnad glasburk med lock (sill-
konserv),  till exempel. Eller? Vet, att det till och med finns, att köpa små eleganta askkoppar med lock, som kan förvaras i en ficka eller handväska. So, there are no excuses. Tro på mej,
för jag är tjej ... nä. men f.d. rökare.

Bert sa...

Snigel: Rökare är människor. Det är även knarkare, alkoholister, BMW-förare, förskollärare, journalister, bloggare, ensamkommande flyktingbarn, med flera, med flera. Och alla har en del bestämmelser att rätta sig efter, som kallas lagar. De allra flesta klarar detta med glans, trots att det inte finns en polis bakom varje hörn. Askkoppar är ingen mänsklig rättighet.   ;)

Bert sa...

Kristina: Till och med snusare (portionssnus) har möjlighet att lägga tillbaka sin använda buss i ett särskilt fack på burken. Inget hindrar en rökare från att hitta på något liknande.

Bert sa...

Cecilia N skrev:

<span>Amen.  
 
"Vad rör det dig?" fick jag som svar av en liten sjuåring en gång. Jag bara häpnade! Det berör mig i högsta grad om han skräpar ner min omgivning.
</span>
<span></span>
<span></span>

Bert sa...

Cecilia N:  Ja, vad säger man till det?

Ingela sa...

Fimpar är ett otyg när man är ute med små barn eller hundar. Definitivt skräp.

Leif sa...

En del tar det säkra före det osäkra och gifter sig med en polis. Trots risken finns att det går illa.

Suzesan sa...

Snuspåsar...du glömde snuspåsar...de ligger överallt som små salivfyllda kuddar. INGEN ENDA so ser dem. Så ÄCKLIGT.

 I stan har de börjat med att bötfälla mot merskräpning och sen så bötfäller de -karlar -som pinkar utomhus mot husväggar i parker och lite var som helst. Många. De tar alla de ser. Plus att de som dricker öl utomhus på offentliga platser de får hälla ut det de har.


Kram
/Susanne

Bert sa...

Ingela: Ännu en god orsak till att bötfälla och att säga ifrån.

Bert sa...

Suzesan: Men pink är ju rena gödseln jämfört med det mesta annat som slängs. ;)

Portionssnustillverkarna har ju i alla fall gått ett steg framåt genom att fixa ett litet "avfallsfack" på dosan. Det finns de som använder det.