tisdag, augusti 30, 2011

Ska det vara så svårt

I Sverige diskuteras vad som är bäst; LCHF, GI eller banta med LillBabs. Många verkar fullständigt fixerade vid att äta rätt och strömlinjeforma sina intag åt än det ena än det andra hållet. Det går mode i inriktningarna och helst ska man prova alla.

Köttlobbyn (för det finns en sådan) vill förstås att vi ska äta mer av deras produkter. Och de lyckas. LCHF-dieten "går hem". Det är den populäraste bantningsmetoden i Sverige för närvarande. Men det verkar inte hjälpa.

Mellan 1990 och 2005 har vi ökat vår konsumtion av köttvaror rätt rejält. Med 50 procent! Det kostar på. Och inte har vi gått ner i vikt - Nej, tvärtom. Men det skylls på kolhydraterna som vi får i oss från rotfrukter, sädesprodukter och annat från växtriket.

Jag är inte vegetarian. Men jag är heller inte någon stor köttkonsument. Kyckling - Ja. Men väldigt sällan rött kött. Inte ens en gång i veckan. Hamburgare kanske 1-2 gånger per år, som "nödproviant". En blodig biff, vid något festligt tillfälle.

Köttframställning kostar också miljö. Det är rena klimatförstöraren eftersom det kräver stora arealer för att odla foder till de djur vi ska äta. Arealer som kanske kunde användas till annan mer effektiv matproduktion. Läs gärna mer om detta här.

Jag hävdar att ingen frisk människa behöver den ena eller den andra moderiktiga dieten. Av ovanstående dieter är nog LillBabsmetoden rätt pålitlig ändå.
Ät varierat!

Stoppa inte i dig mer än du gör av med.

Kan det bli enklare?

På Afrikas horn är livet outsägligt hårt.
Det är torka, svält, ekologisk katastrof och förvridna religioner.

*****
Andra bloggar om: , , , , , ,

12 kommentarer:

Mian sa...

Exakt!
Ut och röra på sig + äta lagom och varierat funkar bra.
Rött kött köper jag i princip aldrig.
LCHF funkar säkert bra, men det verkar onödigt och kanske riskfyllt (inga riktigt långa studier har hunnit göras på detta sätt att äta vad jag jag förstå? Eller?).
Dricka vispgrädde - nej tack.

Jah Hollis sa...

Det är väl det gamla vanliga. Det finns pengar att krama ur folk som är oroliga för att de är överviktiga. Och det finns folk som med glädje kramar ur dem de pengarna med bantningspaket och böcker och gudvet vad.

Fd Matildas fik sa...

Jag har börjat en alldeles ny metod. Ät bara det som är gott!

Malin Niemi sa...

Bra inlägg!

Bert sa...

Jah Hollis: Tur att vi är några som genomskådar dem. ;)

Hur det kan gå mode i något så elementärt som att äta begriper jag inte.
Att det är mer och mindre populärt med olika länders kök, kan jag förstå. Medelhavs- , libanesisk, cajun m.m. Och svensk husmanskost.

Bert sa...

Fd Matildas fik: Hej - Kul att du tittar in. Bra motto - Det följer jag också.

Bert sa...

Malin Niemi skrev

Bra inlägg.

----

Tack Malin.

Bert sa...

Mian skrev: Exakt!Ut och röra på sig + äta lagom och varierat funkar bra.Rött kött köper jag i princip aldrig.LCHF funkar säkert bra, men det verkar onödigt och kanske riskfyllt (inga riktigt långa studier har...

----
Mian: Där tog det slut.

Ingela sa...

Jag minns att jag skrev om det där för något år sen. Jag begrep inte då varför ingen har ifrågasatt GI av rättviseskäl. Sak samma hur effektivt det kan vara för viktnedgång, men det finns ju inga planer på att planeten skulle kunna föda en befolkning av GI-ätare. Bara rena benfria delar och det finaste köttet av kreatur, fågel och fisk... Vem ska äta resten; förmodligen centrifugerat och förvandlat till billiga lågkvalitetscharkuterier och färdigmatsprodukter? Det blir kanske en klassfråga också till slut?

N, vi får nog lov att äta potatis och gryn också.

Bert sa...

Ingela: Variation tror jag är det bästa för arten människa, som är allätare. Så enkelt är det.

Oskar sa...

Som så mycket annat handlar det om pengar...det finns ingen som tjänar pengar på att alla äter en helt vanlig varierad kost i lagom mängder och sen tar en entimmes promenad om dagen. Det mesta tyder på att detta räcker för att hålla sig hälsosam...men det är ju mycket bättre med dieter då får man sälja dyra special varor i butik, speciella kokböcker och sen i förståss speciella tränings metoder som kräver medlemskap i Gym och/eller böcker, dvd'er etc.

Den andra delen av detta är ju självklart att vi äter för mycket kött vilket är dåligt för miljön, det kommer vi kanske inse försent...?

Bert sa...

Oskar: Helt rätt! Det är tur att det finns de som ser igenom dimmorna som läggs ut av giriga matlobbyer.