lördag, januari 21, 2012

Sanningen och inget annat än sanningen

Det är länge sedan media rapporterade bara om händelser som ansetts värda att rapportera om.  Där fakta varit kända och klara att dra slutsatser kring. Jag skulle till och med vilja säga att sådana rapporter är mycket sällsynta nuförtiden.

För nu räcker det med rykten. Tänker på den urusla innebandygrabben som lämnades ute i bitande kyla, halvnaken och mer eller mindre beordrad att gå till fots, de sju milen mellan Uppsala och Stockholm av en diaboliskt elak och förmodligen misslyckad fader. Detta valsade runt i alla våra så kallade seriösa nyhetskanaler som en sanning. En sanning som började dissekeras av det utmärkta mediagranskande P1-programmet Medierna. Historien visade sig vara en helt annan.

Nu har till och med Rapport och Aktuellt gjort avbön. Tills nästa gång, förmodligen.

Men tillfällena kommer slag i slag. Nu har vi i några dagar matats med "nyheten" om Juholts avgång. Broderierna är omfattande. Ja, det knypplas vilt på alla nyhetsredaktioner.
Ty här gäller det inte att rapportera.
Här ska det skapas.

Den som först blir klar med spetsarna vinner.

Därför ska jag nu berätta om vad som kommer att hända i en nära framtid med början i eftermiddag klockan femton. (Det är underbart att kunna vara så konkret.)

Socialdemokraternas ledare Håkan Juholt inbjöd idag till en pressträff i Oskarshamn, där han kort och med vanlig skolretorik beklagade att det tryck han känt under sin korta karriär i yrket kommer att hävda att han "hindras att utföra det arbete som strävat efter att för framtiden skapa ett Sverige baserat på .... bla, bla, bla, ........vård, skola och omsorg, varför jag beslutat att avgå".
Den församlade presskåren ställde då frågan: "Hur känns det?"

Redan i eftermiddags satte arbetet inom socialdemokratin igång med att förbereda och repetera ordet "nej" för att vara beredd på de hundratals tillfällen då företrädare för partiet ska svara på frågan "Tänker du ta över nu?" Varje socialdemokrat måste inse att det kan gälla ett 37-tal tillfällen/medlem som ordet måste användas. Frågan kommer också att avfärdas med ett "Det är inte jag som bestämmer. Det gör kongressen".
Inom Alliansen och Vänsterpartiet startar redan under söndagen en omfattande utbildningsverksamhet i handgnuggning.

*****
Andra bloggar om: , , ,

Läs även Promenader och utflykter. Initierat och klokt.

2 kommentarer:

Knapsu sa...

"Det är inte jag som bestämmer. Det gör kongressen"

Njaa...nog är det väl ändå Aftonbladet som bestämmer vem som ska vara partiledare i (s)?
Det har de ju visat med eftertryck sedan i somras.

Bert sa...

Knapsu: Jo - Men så säger de ju aldrig. Det här nyhetsreferatet håller ju en hög sanningshalt. ;)