onsdag, januari 18, 2012

Snabbe Ville

Fördelen med att bo i en lagom stor stad (75000 inv.) är av praktisk natur.

Stordrift av städer är alltså ingen optimal modell på något sätt.

Prova detta i huvudstaden till exempel:

Klockan 11.02 gick jag på lunch. Styrde stegen till SE-banken för att göra ett ärende som har med min mammas bortgång att göra. Gick därefter vidare till Nordea för ett motsvarande ärende och upptäckte att de öppnade sina kassor först 11.30. Därför fortsatte jag till lunchrestaurangen där jag i lugn och ro käkade en god fiskgratäng och en salladsbuffé tillsammans med R. och C diskuterandes frisörsfrågor och hur man artigt och belevat talar om för sin vanliga frisör att man vill byta. En kaffe hann jag också med innan jag begav mig tillbaka till Nordea för mitt ärende där. När det var klart gick jag till andra sidan av centrum och lämnade in saknade handlingar för bouppteckningen till en jurist och promenerade sedan tillbaka till jobbet.

Tre minuter försenad satte jag mig på min stol igen och började jobba.

*****

16 kommentarer:

eva sa...

Oj vad du äter snabbt! Eva

Bert sa...

eva: Men jag satt och åt i nästan en halvtimme. Det finns de som fixar lunchen på en kvart.

Ammis sa...

For en Londonbo later det obeskrivligt lyxigt! En liknande exsercis hade val tagit mig 3 dagar!

Bert sa...

Ammis: Välkommen till min blogg!

Haha - Jaså, är det så illa?!

Oskar sa...

Den mellanstora staden är antagligen den mest effektiva, inte så stor att det uppstår gigantiska avstånd, trafikproblem etc men där finns ändå allt man behöver inklusive affärer, banker, hyfsat fungerande kollektivtrafik etc. Den mellanstora staden har ett dåligt rykte för att den anses vara "tråkig" och hur sant eller osant det må vara så är den i varje fall väldigt praktisk :)

Leif sa...

Hmm, här tar lunchen ofta uppåt 2 timmar. Särskilt under sommarsäsongen. Det är då så varmt att man blir "som trött i benen". Jag har hört talas om  att det finns folk i Sverige som endast har en kvarts lunch. Men har produktiviteten ökat för det? Svar: Nix! Men kostnaderna för utbrända människor har ökat. Det är ett exempel på konsten att stuva om i räkenskaperna.

Den ende som jag vet av som äter riktigt snabbt är katten men å andra sidan äter han minst 20 ggr per dag.

Mikaela O sa...

Annars brukar man höra att nackdelen med Luleå är att det blir projekt och stök av mycket man ska göra. Man kan inte vara granne med både elljusspåret och banken om man bor i Luleå.

Elisabet sa...

Ja, precis så är det. Aldrig att jag glömmer när pv och jag själv gick längs gatorna i Sthlm i jakt efter en affär som skulle sälja gitarrsträngar ....
Det var som ett maratonlopp utan att komma i mål.
I Ystad hade det tagit fem minuter från min lägenhet.

Bert sa...

Oskar: Jag märker att du är en kunnig ung man.

Bert sa...

Mikaela O: Men nästan så är det om man, som jag, bor mitt i smeten. Jag har två minuter till jobbet, till Kulturens Hus, till kommunhuset, till järnvägsstationen. Och en minut till minst tre banker.

Till skidåkning har jag tre minuter, nämligen havsisarna. :)

Bert sa...

Elisabet: Exakt så. Nu kanske du har lite längre till gitarrsträngsaffären.

Bert sa...

Leif: Normalt är lunchen "helig" för mig. En stunds avkoppling från jobbet och kanske ett bra samtal med någon bekant. Sällan, sällan gör jag ärenden, utan sitter av hela timmen så långt möjligt.

Det är nyttigt!

Mikaela O sa...

Det krävs nog det, att man både jobbar och bor mitt i stan. Och det är ju inte så många av de 75 tusen som gör det.

Jo men havsisarna är ju platta, duger till rekreation  :)

Leif sa...

Det var en thailändska som undrade om vi har något tempel här på ön.
- Va, vart har du hört eller läst det?

Kvinnan berättade att alldeles bakom mig när jag fotograferade hennes syster när hon gifte sig hade det sprungit en äkta tempelkatt. Det var hon alldeles säker på, vilket skulle innebära ett tecken på lycka.

- Oj, det var bara min fotoassistent som hjälper till att öppna människor från en något annorlunda vinkel och få dem mer avslappnade när jag fotograferar. Han heter Marcel och är ofta med. Kom så ropar vi på honom.

På så sätt fick katten smaka thailändsk mat och nu till helgen skall han nödvändigtvis ha det till middag. Annat duger inte till herrn. Förvisso härstammar hans släkt från Siam, men vad har jag gjort för att få en sådan synnerligen envis katt i huset?

Bert sa...

Mikaela O: Men faktum är att Luleås innerstad har flest invånare av alla stadsdelar.

Mikaela O sa...

Men det finns många stadsdelar.