torsdag, februari 09, 2012

Torsdagsfrukost


Märkliga saker pågår i vårt östra grannland.

Tågen går!
*****

8 kommentarer:

Knapsu sa...

Ja du vet ju, finnarna är alltid lite efter oss svenskar. ;)

Bert sa...

Knapsu: Ja - så är det ju troligen. Tänkte inte så. ;)

Men då kan vi också konstatera: Det var bättre förr!

Cecilia N sa...

Vad är straffet för kidnappning av finsk generaldirektör? Ja alltså, för att få han att göra likadant på den här sidan vattnet.
De här ska inte ha mer betalt än han iaf. (Jfr de där pengarna som betalas ut till landstingen om de sköter sitt jobb.)

ab sa...

Det VAR bättre förr! Kan inte minnas att all tågtrafik bröt ihop varje vinter.

Vad har finnarna som inte vi har? Hur gör de?

Bert sa...

Cecilia N: Jag tycker att vi borde kunna ge honom en rätt dräglig tillvaro här i landet också, som kidnappad. Så pass att han inte vill bli frisläppt. Han kan få ta hit familjen också om han har någon.

Men jag har en känsla av att finländarna satsar mer per capita på infrastruktur än vad vi gör och kör med rejälare grejor. Här i landet har vi en faiblesse för att importera franskt och italienskt tågmaterial bl.a. Förr gjordes våra tåg av ASEA och Kalmar verkstad.

Bert sa...

ab: Precis! Jag kan heller inte minnas att tågtrafiken var "lamslagen" ett par gånger i veckan på olika håll i hela landet.

Se för övrigt svaret till Cecilia N här nedan.

Knapsu sa...

Att "grejerna" i Sverige inte funkar i kyla och snö vet vi väl egentligen inte, eftersom det är Trafikverket som helt enkelt inte vågar släppa iväg tågen? Skrämda som de är efter tidigare kritik när tåg blivit stående efter banan. Senast i sommar var det väl?

En bidragande förklaring till att det funkar hos grannarna är nog att järnvägstrafiken i Finland är statlig och VR har monopol på tågtrafiken.

Bert sa...

Knapsu: Jo - den här avregleringen som regeringar av olika färg omhuldar i olika grad är av ondo. Vi har ett avskräckande exempel från England. Rena katastrofen. Ändå hoppar Sverige på samma hopplösa idé. Märklig logik.