tisdag, februari 07, 2012

Fjorton olika trafikolyckor . . .

.. blev facit av det märkliga väder vi hade igår i Luleåtrakten. Tyvärr ledde en av dem till döden.

Det var väldigt kallt, och snöade. Något som inte är alltför vanligt, eftersom snöfall ofta hänger ihop med mildväder i mina trakter. Nu var det alltså extremt kall, extremt torr, och extremt finkornig och lätt snö som föll i rätt stor mängd. Det blev drivor av något florsockerliknande, eller välsiktat mjöl över trakten.

Sådana förhållanden leder till snörök på våra vägar. Eftersom snön var rätt riklig blev snöröken därefter. Sikten blev noll, eller i alla fall inte mer än 10 meter, berättades det.

I söndags, när jag körde från stugan in till stan var det inte tillnärmelsevis så mycket snö på vägarna. Men det räckte.

Det gör att jag inte blev särskilt fövånad när jag läste rubrikerna på dagens morgontidning.
- Det värsta jag varit med om, kommenterar räddningschefen i Luleå.

Det är också det som gör mig så arg och irriterad. För även om förhållandena var långt ifrån det som upplevdes under måndagen, så råkade vi ut för flera fall även på söndagen. Folk som, oavsett förhållandena, kör som om det vore sommarväglag! Fullständigt omdömeslöst.

Jag kör så gott som aldrig över den tillåtna hastighetsgränsen. Jag skulle ljuga om jag sade att jag aldrig gör det. Men det tillhör verkligen undantagen. Kanske vid någon omkörning.

I söndags gick det att köra 110 på 110-väg för det mesta. Vi har långa sträckor med mitträcke, och som du vet är det då sträckor, där man inte kan köra om. Då händer det rätt ofta att någon kommer och nosar mig i baken, stressar och visar med allt tydlighet att h*n tycker att jag kör för mesigt.

Det hände vid ett par tillfällen. När vi sedan kommer ut på den tvåfiliga sträckan blir man omkörd. En av de omkörningarna skedde med en van, som hade släp kopplat. Jag lovar - Den körde i 150. Bilens storlek och dess kantiga design orsakade massiv snörök. Man såg ingenting på en lång sträcka. Flera bilar framför mig blev, liksom jag, rädda och började bromsa medan dåren fortsatte sin framfart. Som om det vore sommar. Sedan skyller man på Trafikverket, eller kommunen om det går snett. Dålig snöröjning.

Så förvåningen var inte stor, när jag läste den där rubriken:
"Det värsta jag varit med om".

Det finns tyvärr massor av lågintelligens på våra vägar.
Massor.

*****

2 kommentarer:

Babsan sa...

Jag nåddes av budet att en av mina vänner från Piteåtiden omkom i olyckan  och det gör så ont att de som tar det lugnt drabbas
.

Bert sa...

Babsan: Så tråkigt!

Hur försiktig man själv än är, vet man inte vem man har som medtrafikant. Det är ju det värsta med att vistas ute i trafiken.