fredag, december 14, 2012

Socionom

Jag borde nog ha blivit beteendevetare, egentligen. För en av mina favoritsysselsättningar på lunchtimmen är att studera de delar av mänskligheten som för tillfället har samma position på jorden som jag.
Det är för mig ofta stor underhållning.

Dessutom sätter det igång en del funderingar.

Folk får se ut hur de vill. Jag välkomnar vilka olika stilar och utseenden som helst. Det är ett tecken på mångfald och kreativitet. Annat var det när jag var ung. Då skulle vi unga helst se ut precis som alla andra i samma ålder. Precis lika.

För en stund sedan kom två, förmodligen urcoola killar i 16-17-årsåldern in och beställde fika. De hängde av sig vid ett bord och gick för att beställa varsin kaffe. Båda hade huvtröjor. En av dem hade en helt ärmlös sådan, dvs i stort sett ett linne med kapuschong. Båda hade dock huvorna lite nonchalant på huvudet. Jag fick en flashback till femtiotalets Grace Kelly med knuten scarf över bakre delen av frisyren.

På nedre delen av kroppen hade de byxor. Eller egentligen inte. Inte på nederdelen av kroppen, alltså. I höjd med knäna hängde byxgrenen liksom i tomma luften. Hur den hamnat där vet jag inte, men den såg trots allt rätt stadig ut, trots brist på innehåll. Snyggt - Nej, inte ett dugg!

Detta "mode" förde nu med sig en konsekvens, som lätt hade kunnat undvikas om kläderna fick sitta på den del av kroppen de var konstruerade för. De två killarna kunde nämligen inte ta ut stegen ordentligt just på grund av det "coola". De fick istället med korta steg ta sig till sina platser med sina koppar. Det hade väl gått fint, om det nu inte var så att de valt en plats som hade två trappsteg att forcera. Där gick det snett! Väldigt snett.

Där låg den ene framstupa, nu med tom kaffekopp och förmodligen ett eller annat blåmärke någonstans. Generat kravlade han sig upp. Låtsades som ingenting, trippade tillbaka och fyllde på med den påtår, som ingår.

Helt okej! Allt till det bästa. Hans ensak, förutom att en städerska fick extrajobb.

Men min fundering kvarstår: Var i helsike kommer detta "mode" ifrån?
Upplys mig!

*****

14 kommentarer:

Turtlan sa...

Gällivare....?

Fanns något som kallades för Gällivarehäng tror jag. Pösiga byxor som hängde i rumpan.

Jag kan ha fel men jag gissar.

Biggan sa...

Tack för att du bidrog med att jag fick dagens goda kluckande garv!!!!
Precis det jag har gått i gång på..och förundrats över.

Tack också för dina reflektioner och allt du delar med dig av här på din underbara blogg ...

Anonym sa...

Det är ganska populärt i skidbacken oxå bland de som forfarande åker snowboard med effekten att de inte kan ta sig av liften utan ofta fastnar och åker ett 'frivarv' lägst upp. Alla andra sportutövare har praktiska kläder som gör deras sport enklare och mer njutbar.....Det konstiga är kanske inte att detta mode har uppkommit det har funnits så myckete konstigt det konstiga är att det har överlevt inom vissa grupper i 15 år eller mer...
/Oskar

Anonym sa...

Gangstamode - på fängelserna får man inte ha livrem - alltså hamnar byxorna där nere. Togs efter av rappare och sen blev det ett mode som modeindustrin tog tag i och drev in absurdum. Bara att beklaga att lättledda går på det.

Men det kommer att bli kul när man i framtiden tittar på gamla kort från 10-talet... Minns V-jeansen, polisonger, mahjong-overaller, spretluggar, pösbyxorna, uggleglasögonen...

Ingela sa...

Man gör som man vill och visst är det bra om vi slipper likriktning. Men att behöva se en hårig rumpa och halva "skyra" är jag glad om jag slipper. Men det gör man ju inte.

Bert Bodin sa...

Oskar: Jepp - Jag har reagerat över stilen även i skidbackarna. Det verkar väldigt opraktiskt att åka bräda iklädd tält.

Bert Bodin sa...

Anonym: Jag har hört samma förklaaring, och undrar vad nästa trend blir.

Bert Bodin sa...

Ingela: Haha - Du har så rätt. Det vill man inte. De två coola som jag såg hade dock tröjor som hängde ner på halva låret, så risken fanns inte.

Cecilia N sa...

Jag är mest fascinerad över hur de överhuvudtaget kan få med sig brallorna. Men vackert? Inte ett dugg!

Bert Bodin sa...

Cecilia n: Och väldigt opraktiskt. Ibland ser jag hur en del slappbakar med ticsliknande åthävor går och rycker i brallorna för att de inte ska hamna runt fötterna vart femte steg. Det måste bli ett rätt nervöst liv.

Mia sa...

eller när det ska fiska upp börsen ur bakfickan nånstans nere på vaden.... Haha helfestligt att få förmånen att bevittna!

Bert Bodin sa...

Mia: Haha - Jo, nästa fall blir väl när någon plötsligt inte når ner till bakfickan utan att falla baklänges.

Anonym sa...

Kan inte vara lätt för ungdomarna numra att "chockera" med sitt utseende. Det mesta är väl redan gjort!?På min tid räckte det ju för killarna att låta håret växa för attde vuxna skulle förfasa sig.Mer praktiskt var det ju i alla fall jämfört med detta hängbyxmode. Man får i alla fall dra på smilbanden när man ser hur gossarna håller stt stadigt tag i byxlinningen när de är sena till bussen och måste springa. ellem

Bert Bodin sa...

ellem: Jag har sett liknande.