lördag, februari 23, 2013

Den dragna grisen ...

.. syftar inte på något odrägligt fyllo. Det var något vi åt. Det var mitt första försök med så kallad Pulled pork.

Inget man ställer till med i brådrasket, när det står fyra personer utanför dörren och undrar om de får hälsa på. Men nu var det bara vi två och en hel ledig lördag. Visserligen med skidåkning, besök av före detta kollega och lång tupplur framför vårt misslyckade VM.

Jag började laga middag före  klockan 12. En 1,2 kilos karré bäddades in i intressanta kryddor, saltades och lades i en järngryta, hälldes över med kraftig oxbuljong, tillsammans med några klyftor rödlök och röksalt. Locket på och hela rasket ställdes in i ugnen, som var ljummen.... nja - 120 grader.

Sen fick den stå där. I fem timmar!

Klart!

Under tiden hade jag alltså gjort en massa andra saker. Efter humör och ork. Och i sjätte timmen fixade jag ugnsbakad potatis med palsternacka, äpplen, västerbottensost och tranbärsbalsamico. Det tog 35 minuter, alltså när köttet tagits ur ugnen och låg och vilade. Under tiden serverades en drink på Calvados, svarta vinbär och äpplen.

Sedan åt vi. (Köttet föll i bitar och smälte på tungan. Mmmmmmmm!)
Och drack.
Ett gott sydafrikanskt rödvin från Nederburg.
Ekologiskt från druvorna Shiraz och Mourvèdre.

Det här gör vi om


*****

8 kommentarer:

Ingela sa...

Ja visst är det gott?!? Jag har gjort det i lergrytan, det funkar också bra.

Anonym sa...

Mums, gjorde själv karré som igår fick sjuda långsamt i en blandning av glögg, rött vin, färsk ingefära och vitlök och sedan ligga kvar i spadet och kallna över natten. Idag "plockades fettkakan bort" och köttet värmdes i spadet som också blev sås. Avnjöts med ugnsbakad palsternacka , rödbetor, morötter, rödlök med sesamfrö på, "extrasås" gjord av grekisk yoghurt med mangochutney.
Jo rå rött vin till ett Zinfandel gick bra./Majalena

Bert Bodin sa...

Ingela: Jag har pensionerat min lergryta. Gjorde fisk i den en gång och den blev sig inte riktigt lik efter det.

Bert Bodin sa...

Majalena: Se där! Då fick jag lite fler tips. Tack.

Ingela sa...

Nä, ska du laga fisk måste du ha en särskild för det. Och en luftig plats att förvara fiskgrytan på. Jag gillar lergrytan fast den är helt ute och saknar hippfaktor. Eller kanske just därför.

Bert Bodin sa...

Ingela: Jo - jag har insett det. Jag gillade också min lergryta. Men nu vet jag inte ens om de går att få tag på. Men det gör de väl. Om man letar.

Ammis sa...

Herregud sa gott det lat! Nu blev jag inspirerad!

Bert Bodin sa...

Ammis: Enkel och smärtfri matlagning.