torsdag, februari 28, 2013

Klarspråk

Jag är ju lite av språknörd, och reagerar på småfel - ibland till min omgivnings stora irritation. "Språkpolis" har jag fått heta många gånger. Men tro inte att det biter på mig. Det är en hederstitel.

Skillnaden på "var" och "vart" till exempel. Hur många känner till den?

Nu sprider sig bruket av ordet "dem" i fel sammanhang mer och mer ofta. Det verkar som att många tror att "dem" är skrivspråksvarianten av "dom".

Jämför
  • Hon - henne
  • Han - honom
  • Vi - oss
  • De - dem.
Fel är ...
Henne gick på bio.
Honom stannade hemma.
Oss gick hem och fikade.

Lika fel som...
Dem kom försent till jobbet.

I talspråk blir det annorlunda. Där används "dom" både  för de och dem. Aldrig annars!
"Dem" kan aldrig vara subjekt.

Kan det vara enklare?

*****

6 kommentarer:

Ingela sa...

På mitt vilda tungomål säger man "däm" när man menar "de". "Däm ha komme hem" till exempel. Vi har ju en lite liberalare inställning till subjekts- och objektsformerna övr huvud taget. Men jag tror inte att det är västerbottensdialekten som rår för den där förvirringen.

Bert Bodin sa...

Ingela: Det förvånar mig inte ett dugg att däm säger så. ;-)
Men däm skriver väl inte så? I det här fallet handlar det väl om talspråk. Och då säger ju vi ickevästerbottningar oftas "dom" både för de och dem. Dom = Däm, så att säga.

Knapsu sa...

Även jag stör mig på allt felanvändande av "dem".

Bert Bodin sa...

Knapsu: Tydligen i alla hörn av landet. Från Ystad till Haparanda. Nu väntar vi bara på en reaktion från Kiruna eller Karesuando.

Suzesan sa...

Haha ha haha. och aldrig stavas -aldrig- med två L och -alltid- stavas ALLTID med två L. Minns när P i vår klass fick skriva lugn på tavlan hundra gånger. Inte av elakhet av läraren utan mer som ett skämt. Kanske det var så att han fick sluta vid 28 eller nåt. Skulle jag se en text och aldrig skulle stavas alldrig så skulle jag nog få ett SPEL;)

-Däm- tycker jag var bra. Det ska jag börja använda. "Oss gick hem och fikade" bra idé. Att skriva så. Haha. DU är rolig:)Alla borde skriva på dialekt så folk kan få tänka lite när de läser en text.

Kram
/Susanne

Jan S sa...

Mycket bra!
Här behövs en stor insats att kämpa mot språkets förflackning.
Jag har också irriterat mig på att man inte kan använda ordet dem i korrekt sammanhang.
Det verkar bli allt vanligare att inte kunna skilja på de och dem.