måndag, september 02, 2013

Ska jag bli påkörd ...

.. fler gånger i mitt liv, så är jag övertygad om att det är en cyklist som är missdådaren.

Så uruselt som många (för att inte säga, nästan alla) cyklister uppträder i trafikmiljön borde leda till konfiskerat färdmedel samt indraget bilkörkort, om de, gud förbjude, har ett sådant.

Idag, på min korta fyrhundrameterspromenad till jobbet höll jag på att råka illa ut inte en, utan två gånger. Vid det första tillfället när jag rundade ett hörn kommer en cyklist som skjuten ur en kanon och ska runda samma hörn från andra hållet. Han lyckades avstyra, men jag hoppas han hamnade i fontänen på torget för avkylning. Jag tänker då inte hjälpa honom upp därifrån. Dumskallar får klara sig själva.

Den andra kom i samma fart cirka 50 meter längre upp efter gatan och tänkte klippa mig från höger. Han lyckades styra undan och in i en klunga med andra cyklister, som fick väja för honom.

Nä - Ut med poliserna på gatan!

Bötfäll och skrota cyklar på löpande band.

Och sedan rotting.

*****

17 kommentarer:

Anonym sa...

Eller plocka bort alla växlar på cyklar i stan!
För det verkar som ju fler växlar man har desto fortare och oansvarigt kör man. ellem

V sa...

Jag brukar cykla till jobbet, dock inte med racerfart. Helst den korta cykelvägen mellan Smedjan och Kungsgatan, då får man snirkla sig fram mellan alla gångtrafikanter som irrar fram och tillbaka och både korsar cykelvägen (helt ok såklart) men även dom som går i bredd. Då cyklar jag väldigt sakta och håller koll åt alla håll.

Tack vare min låga fart så lyckas jag (hittills) undvika olyckor.

Har provat att hoppa av cykeln på nämnda sträcka och promenera på gångbanan istället men då känner jag mig bara i vägen där jag går med min stora cykel och tar onödigt med plats.

Hå hå ja ja ... man får göra så gott man kan.

Jag cyklar av princip inte på trottoaren heller utan väntar lydigt vid rödljusen för att kunna korsa gator, blir då allt som oftast omkörd av flera cyklister som cyklar rakt över mot rödljusen. Ibland direkt genom samma korsning som jag står och så kan det samtidigt vara cyklister som kör (även där är det rött) över på övergångsställena på båda sidor om korsningen.

Då känner jag mig lite arg på mina medcyklister och så (konstigt kanske) lite dum som bara står där lydigt väntande ...

Anonym sa...

Och som cyklist kan man reta upp sig på fotgängare i de fall där trottoaren delas mellan cyklister och gångtrafikanter. Två barnvagnar i bredd och dessutom någon kompis bredvid, och oerhört förnärmade ser de ut om man försiktigt klämtar med sin lilla ringklocka. Och när jag sitter bakom ratten svär jag märkligt nog över alla drulliga cyklister. :-)

V sa...

Jag traskade över en bro för att komma till jobbet tidigare om åren och jag tyckte det var jättebra när cyklister plingade till innan dom skulle passera. En del har så hög fart att man inte hinner höra att dom kom cyklande så var dom förbi en :-)

Bert Bodin sa...

ellem: Stämmer! På trottoarer. På gågator. Överallt. Lulecyklisterna är vilda.

Bert Bodin sa...

V: Observera att det inte finns någon officiell cykelbana på Storgatan längre. Den togs bort för flera år sedan. Cykling på gågatan i centrum ska ske på de gåendes villkor.

Och precis som du skriver: Färgblinda är de flesta också.

Dessutom verkar de flesta tro att cyklister har absolut företräde när de korsar gatan på ett övergångsställe, vilket är helt fel.

Höger och vänster vet de heller ingen skillnad på.

Kort sagt så är de flesta helt okunniga om det mesta som gäller trafikregler. Det är därför jag hoppas att de aldrig sätter sig i en bil.

Bert Bodin sa...

norbergiganblue och V: Jag blev omkörd av en cyklist som kom smygande efter väggen och som prompt skulle mellan mig och väggen. Det var väl sisådär 50 cm:s utrymme. Inte klingade han. Hade jag bara tagit ett litet steg åt sidan hade jag blivit påkörd. Han fick sina fiskar varma. Verbalt. Men låtsades oberörd.

Kattvakt sa...

Kan det ha något att göra med en avspegling av den politiska mentaliteten i samhället?

Till jämförelse: I stockholm är jag fullt beredd att hålla med, väldigt många cyklister cyklar som vettvillingar till fara för sin omgivning. Kanske är det ett svenskt storstadsfenomen?

I Köpenhamn är det betydligt bättre ordning på cyklisterna. Nästan som godnatt & dag.

På den lilla cykelön Ærø ser jag aldrig till några cykelproblem. Det skall i så fall vara att en kedja hoppar eller så. Många cyklister ger t.o.m. tecken med en hand om de skall svänga eller stanna.

Till ön kommer folk för att koppla av och cykla, njuta av livet och absolut inte för att stressa sönder det.

Gammalt blogginlägg:
http://aeroe.araneo.org.uk/index.php/danska-cyklister-utan-hjalm/

V sa...

Jag har funderat på det där om cykelbanan på Storgatan och jag vill minnas att det står en skylt som visar cykel/gångbana vid Smedjan men jag kan minnas fel.

Storgatan är då bred nog för att ha en anpassad cykelbana i mitten (men tydligt uppmärkt, gärna med cyklar målade på körbanan) eftersom det finns gott om plats på båda sidor.

Jag promenerar ju till jobbet ibland också och då går jag aldrig i "mitten" på Storgatan.

V sa...

Ja, det borde han få (sina fiskar varma alltså). Det är respektlöst beteende att göra som han.

Bert Bodin sa...

V: Jag håller inte med dig. Den gamla cykelbanan var livsfarlig. Den gav cyklisterna carte blanche för att dundra fram utan någon som helst hänsyn till gångtrafikanterna. Det blev faktiskt bättre när den togs bort, för då går folk överallt och cyklisterna får anpassa sig. Eller ska anpassa sig.

Bert Bodin sa...

Kattvakt: Här handlar det om folk som ska fram till jobbet i tid. De flesta verkar vara kraftigt försenade!

Kattvakt sa...

Ska ha, ska fram! Inte menar du väl cyklister är latmaskar och sjusovare i Reinfeldts nyliberala samhälle?

V sa...

Ja, det är det där "ska" som inte brukar fungera :-/
Kommer inte ihåg hur det var när det var cykelbana för då promenerade jag till jobbet från andra hållet (och passerade inte Storgatan) men du har säkert rätt, det blir som om cyklisterna har "rätt" att cykla som fartdårar om man inför "riktig" cykelbana ...

Bert Bodin sa...

Kattvakt: Jodå. Så är det. ;-)

Kattvakt sa...

Vad vore Sverige utan de klarsynta forskarna på Chalmers?
"... Gångtrafikanter är lika farliga för cyklister som bilister, visar forskning från Chalmers som Göteborgs-Posten tagit del av."
Hela rapporten.

Bert Bodin sa...

Kattvakt: Och det beror på hur cyklisterna uppträder. Jo - Det var väl det jag förstod.

Trafikregler - Va e' de' ?