onsdag, juli 15, 2015

Nästan ända fram

Nu blir det matlagning. Varför inte? Det är ju det som andra bloggar och TV fylls av nuförtiden. Så ett litet inslag här då och då skadar inte.

Det blir Berts godaste lasagne. En sjuttitalare återuppstår. Nja, kanske inte riktigt. Men det var i mitten av det årtiondet som jag först blev berömd för mina lasagner. Konstigt nog aldrig gjorda efter recept sedan dess. Här improviseras varje gång och resultatet blir förstås olika varje gång. Men det blir alltid den godaste.

Sex portioner blir det av detta. Du behöver till att börja med:
  • ett halvt fänkålshuvud
  • en stor rödlök
  • två medelstora morötter
  • en stor klyfta vitlök
  • ett paket krossad tomat, 500 gram
  • timjan,
Skär fänkålen i strimlor. Samma sak med rödlöken. Slanta morötterna i tunna slantar och gör likadant med vitlöken.

Sådär ja. Då kan vi börja laga mat.

Hetta upp smör, eller smör-rapsolja i en ganska stor kastrull (2 - 2½ liters). Fräs löken, men bryn den inte. Tillsätt morötter och fänkål och låt det fräsa med en stund.

Häll på tomatkrosset och vitlöken. Låt puttra stillsamt.

Nu behöver du också
  • 500 g viltfärs (eller också fuskar du med någon annan färs)
  • grönsaksfond
  • lime
  • socker
  • 1½ - 2 dl grädde
  • söt stark senap
Bryn färsen, salta varsamt, peppra och krydda med spiskummin. När den är färdigbrynt sprinklar du en halv lime över och en halv tesked råsocker.

Häll över färsen i grönsaksgrytan. häll på grädde och 3 matskedar grönsaksfond, samt två rejäla teskedar senap. Smaka av och kolla sältan. Späd med mjölk om så krävs. Såsen får inte bli för tjock, men heller inte rinnig. Har du en slatt rödvin över någonstans, kan du använda den istället för mjölken.
Låt puttra på svag värme i minst 30 minuter.

Nu är det dags för bechamelsåsen. Du behöver
  • smör-rapsolja
  • mjöl
  • 1 liter mjölk
Värm matfettet så det börjar puttra. Tillsätt mjöl under rejäl omrörning så att det hela tjocknar. Späd med mjölk i omgångar. Vispa hela tiden så att det inte bränns vid. Så fort det tjocknar späder du lite till ända tills hela mjölklitern går åt. Låt sjuda på gränsen till kokning. Såsen ska vara krämigt lös. Tillsätt mer mjöl (idealmjöl bäst, som inte klimpar sig). Det här tar en stund, men du har inget annat för dig, för köttfärssåsen är inte klar ännu.

Ta såsen åt sidan. Peppra och salta efter smak, men tänk på att du också har salt i köttfärssåsen.

Monteringen tar vid. Använd ugnsfast form i storlek 40x25 cm ungefär.
  • lite matfett i botten
  • börja med ett tunt lager bechamel
  • ett lager lasagneplattor
  • ett lager köttfärssås
  • ett lager bechamel o.s.v.
Avsluta alltid med ett lager plattor och bechamel.

Sedan på topp lägger du riven västerbottenost, eller skivor om du vill.

Fyll upp formen med mera vätska (mjölk) så att alla plattor är täckta.

In i ugnen på 200 grader i 30 minuter.

Sedan är det bara att äta. Mums! Och blir det över är det bara att frysa in. Den här sexportionersladdningen blir tre middagar hos oss, som är två personer.

Nästan ända fram??? Jo - alla ingredienser är ekologiska, förutom rödlöken, spisen, pannorna och ugnsformen.
Och västerbottenosten. Tyvärr. Så var det.
*****

4 kommentarer:

  1. Lasagne är alltid en vinnare. Brukar också smaka ännu bättre dagen efter tillagningen.

    Men fänkålen hoppar jag gärna över.

    Nu har jag läst ikapp som du kanske märker :-))

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänkte just för någon dag sedan .... Varför har hon vaknat först nu?

      Men du får ju inte fuska med min lasagne. Antingen fänkål - eller så får det bli blodpudding som vanligt hos dig. Basta! !!

      😈

      Radera
    2. Lovar heligt och dyrt! Blodpudding är inte min favorit nämligen.

      Radera
    3. Du kan ju ta liiiite fänkål!

      Radera

Välkommen att kommentera.