onsdag, augusti 16, 2023

Jag säger bara det ...

.. drömlandet USA.
Hur kan någon tycka att det är ett drömland, som man ofta hör. Snarare ett mardrömsland, enligt mig.

Det måste finnas någon bland 330 miljoner invånare, som är bättre lämpad för presidentjobbet än denna pajas. Nog måste det väl finnas republikaner som inser en kommande katastrof, och kan jobba emot den. Eller .....?

*****

29 kommentarer:

Elisabet. sa...

Ja, detta övergår även mitt förstånd. Jag tänker ofta att deras talman, Kevin McCarthy, ja, men han verkar vara en vettig människa .., och det måste ju finnas fler vettiga republikaner, men ingen vågar väl ställa upp mot Trump som har sånt enormt väljarstöd? Och inte kan man väl påstå att Biden (som jag hyste sånt hopp om) ser ut att vara i särskilt fin form?

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Som sagt; USA är ett eländesmysterium. Som många i Sverige ser upp till, vilket jag har ännu svårare att förlika mig med.

Anonym sa...

Häromdagen intervjuades en svensk USA-korrespondent om arbetet med att rapportera från ett så stort land. Han sa det jag förut påpekat - det är just ett såstort land, nästan som 50 olika länder med skilda kulturer, tradititioner, sedvänjor, natur, klimat, härkomster. Han påpekade just det facinerande och utmanande med detta och använde begreppet smältdegel som metafor. Att då klumpa ihop ett så varierat och skiftande land och kalla det ett ”eländesmysterium” tycker jag är att generalisera. Mängder med amerikaner är dessutom bekymrade över president Bidens ibland till synes vacklande hälsa (han undersöks regelbundet och är inte dement!) och skäms alldeles oerhört inför omvärlden över att ha en person som Trump i det offentliga rummet. Det går väl att prata om de här viktiga frågorna något mera nyanserat?

Monet sa...

Skrev Monet som ibland ofrivilligt blir anonym

Bert Bodin sa...

@Monet

Ibland vill man bara rasa av sig. Enskilda stater är säkert bra. Men det finns alldeles för mycket som drar ner det generella intrycket av hela landet. Dit hör förstås Trump. Men även 'konstgheter' i konstitutionen t.ex.

Monica sa...

Om du vill se motsatsen till mardrömslandet så får du titta närmare på drömlandet (obs ironi), ta en tur till huvudstaden och en ytterligare brand. Idag beviljad fast terrorhoten ökar. Han, den med kriminell status, han fick bara knappt tre månader i samhällstjänst för ett grovt brott här nästan på en gång han anlänt, vi är ju så snälla och drömlika här och vill inte försvåra asylprocessen. Nu får han pengar som folk skickar glatt när han sänder sina brasor och sååå glad för han får inget socialbidrag av dumma Sverige, men har ju fint boende och allt annat men vill ha mer, inte drömland just då.

Han kräver att alla medborgare här ska skydda honom, det är vårt ansvar säger han i senaste intervjun, finns på hans språk. Men själv riskerar han 10.5 miljoner människors liv och hälsa. I dumlandet.

I övrigt låter du Bert som ett eko av många iranier och bulgarer, ryssar m fl, hur de hatar och hånar USA, samhällsklass oberoende, personligen mött endast högutbildade, senate överläkare till trots sa att lilla P hade all rätt att ta det han ville ha, måste ju skydda sig mot det "farliga" USA, så okunniga så man tappar målföret vilket är nästan osannolikt mig😉, hen bott här i 50 år men läser tydligen inget annat än från de länderna i öst.

Nu tror jag inte att du vill leva i Ryssland, tror du har kunskap om den "politik" de för där men i USA vore det ingen match för er.

Och som Monet klokt påtalar, det är inget pytteland utan består av många "länder", är ju en världsdel. Blir ju ungefär som du skulle säga att Bulgarien är precis som Sverige för att det ligger i vår världsdel Europa.

Och om terrorn har jag en tanke när och inte om den kommer att ske men avstår.

Babsan sa...

Hör törs man inte komentera löngre pg a vissa men jag håller med dig Bert fullt ut

Thalassa sa...

Jag håller också med dig i det stora hela. Visst är det stora skillnader mellan de olika staterna. T ex står ju Kalifornien för många vettigare åsikter/åtgärder än exempelvis Montana, MEN trots allt har dessa stater en gemensam president och konstitution (vilket länderna i Europa, som bekant, inte har).

Bert Bodin sa...

@Monica

Jag hänger tyvärr inte med i alla dina svängar. Men vad jag främst vänder mig mot är att många här sväljer amerkanska influenser med hull och hår. Betraktar USA som ett föredöme.

Bert Bodin sa...

@Babsan

Tack. Jag tror du förstått vad jag menar.

Bert Bodin sa...

@Thalassa

Kalifornien är i vissa fall ett föredöme. T.ex. har man förbjudit vinstdrivande skolor.

Men se också svaret till Monica ovan. USA är inget drömland.

Thalassa sa...

Nej, det ligger nära till hands för mig att välja ett ännu värre epitet än ditt ”mardrömsland” men ”skräckvälde” är nog lite väl starkt… Drömland - kanske - om man är rik och frisk. Mardröm om man är motsatsen och därtill inte har en arbetsgivare som står för försäkringar o d. Våra två ”extradöttrar” bor sedan ett bra tag i Kalifornien, är numera på alla sätt etablerade och stortrivs, men under många år i New York flög de hem för tandläkarbesök och blodprov/analyser.

Thalassa sa...

PS till ovan: och de hade avslutat studier och jobbade under flera av dessa år även i New York.

Bert Bodin sa...

@Thalassa

Har man pengar är det säkert ett hyfsat land. Annars ....

Men vår förkärlek till att importera allt därifrån, värjer jag mig från.

Anonym sa...

Tipsar om dokumentärserien ”Drömlandet” med Carina Bergfelt och Tarek Taylor på SvtPlay. De gör en roadtrip i sex delstater i Södern med inriktning på sociala frågor men också mat. Bara en pyttebit av detta diversifierade land men ändå en inblick som varken du eller jag har. Jag reagerar fortfarande över din grovt generaliserade bild av landet och är oense med dig dessutom att svenskar i gemen låter sig influeras och ”importera allt därifrån”. De största influenserna kom på 1950-talet med jeans, bilar, musiken, cigaretterna, filmerna och deras stjärnor. Plus senare det faktum att man i Sverige skiftade fokus på att tidigt lära sig engelska som andraspråk istället för tyska som var förhärskande fram till efter andra världskriget. Att svenskar inte skulle vara medvetna om de stora problem som man brottas med tror jag inte ett smack på. Det räcker väl just med Trump, vapenlagar, skolskjutningar, det gravt orättvisa sjukvårdssystemet eller rasismen för den delen för att inte tro att det här är drömlandet nummer ett. Men vi har heller ingen anledning att slå oss för bröstet så som utvecklingen sett ut för Sverige under lång tid nu. Skrev Monet

Bert Bodin sa...

@Monet

Jag såg en del avsnitt av 'Drömlandet' och tyckte det var bra att de också tog upp en del avigsidor. Hemlöshet bl.a.

Jag hävdar fortsatt att vi i Sverige har mycket lätt för att anamma amerikanska vanor.

Anonym sa...

Vilka då i nuläget? Hamburgare har vi ju ätit i decennier precis som i resten av världen. När det gäller mat och dryck har vi snarare nu europeiska kontinentala vanor. Vi gör med bravur vår egen musik och filmer, klädstilen är idag helt internationell - folk ser likadan ut överallt i världen. Jag begriper inte vad du menar med ”amerikanska vanor”??? Monet

Bert Bodin sa...

@Monet

Hejdlös kommersialism.

Våra filmer spelas ibland in på nytt i USA, för att de inte klarar undertexter, eller?

Jaså - du har ätit hamburgare i långa tider.

Monica sa...

Den hejdlösa kommersialismen har vi svenskar tagit hit från Kina och fullkomligt frossar i den. Alla kläder från Asien där arbetarna jobbar som slavar med undermåliga löner även åt svenska företag. Och svenskar handlar, åh så billigt! Vi kan köpa mer nu. Mer och mer ...

All svensk tillverkning försvann här och även inom annat än kläder. Allt vackert porslin vi hade men sen China China.

Och plötsligt, vänder på hinken jag köpte igår, gjord i Sverige! Tror knappt mina ögon.

Monica sa...

Och undervisningen är British English ännu i svenska skolor och i all svensk utbildning. Gläder mig att "autumn" kommer och inte "fall", autumn kommer från det franska automne.
Och svenska skolelever är lyckliga när de får ett proffs i engelska, de anstränger sig enormt med de fina uttalen även om de till en del är influerade med det amerikanska men de vet skillnaden.
Och det amerikanska står ju Engelska skolan för med sin tysk-anerikanska miljadärsgrundare som inte talar ett spår engelska själv och knappt svenska och tar hit lärare från jordens alla hörn. Inga krav på behörighet har den skolan. Svenska specialregler som vi har. Kanske ensamma om i världen.

Och amerikanska är ju importerat i USA, fanns ju ingen engelska där i det nya landet. Så import och förvanskat.

Har aldrig upplevt att det imponerar på något sätt i de kretsar och arbetsplatser jag deltar i.

En specialist uttalar sig nu att det engelskt genuina finns kvar mer på östkusten där européer landsteg och sen mer och mer är förändrat västerut.

Och vi har mardrömslandet alternativt skräckväldet att tacka för mycket via Marshallhjälpen som byggde upp Europa, så att länderna kunde börja återställa allt som var krossat och få försörjning. Och det gynnade oss i Sverige mycket att vi fick igång handeln med Europa och 50-talet blev väldigt bra här.

Nu går det utför.

Anonym sa...

Bert. Ja, jag har ätit McDonalds hamburgare sedan 1973 då den första restaurangen öppnades på Kungsgatan 4 i Stockholm och jag bott här sedan 1964. Eftersom jag igår firade mitt yngsta och tredje barns femtioårsdag kan jag med säkerhet att jag ätit hamburgare (till och från, det var inte favoritmat men roligt för barnen då) under lång tid. Jag hade dessutom ätit den sortens mat långt dessförinnan innan under mina egna USA-perioder. Som anställd i amerikanska företag både då och senare. Vad du menar med filminspelningar och undertexter har jag inte en susning om men tycker inte ens det är argument för att svenskar sväljer amerikanska influenser med hull och hår etc. Den hejdlösa kommersialismen är väl för jösse namn ett i-världsfenomen generellt och beror väl inte på Amerika i dagsläget? Nej, bättre upp om du ska påstå den här sortens saker! Monet

Bert Bodin sa...

@Monet

Läs gärna Jörgen Huitfeldts ledare i dagens DN. Handlar bl.a. om hur vi nu börjar importera amerikansk populism också.

Babsan sa...

Otrevlig stämmning i kommentarer.Så ledsamt

Monica sa...

Babsan, tycker också det känns ledsamt eller kanske mer helt absurt och okunnigt att kalla USA för mardrömsland eller t o m ev ett skräckvälde. Samtidigt som personen talar om hur extradöttrarna stortrivs i USA😉. Kanske de tycker att Sverige är ett skräckvälde numera. Svenskar är rekommenderade att vid resor ej tala om att de är svenskar, nya råd fr o m idag. Allt medan brasorna brinner. Vi har mycket att tänka på i vårt land och försöka samarbeta med och runt.

Bert Bodin sa...

@Monica

Men Kinafenomenet är ju inte lika gammalt. Det är ju en relativt ny företeelse.

Och lika illa.

Bert Bodin sa...

@Babsan

Det är märkligt hur det kan bli. Här kritiserar jag bara begreppet 'drömlandet' som jag för mitt liv inte kan tycka att USA är. Och så halkas det in på detaljer och upplevs kränkande.

Men det får man väl ta.

Nu sätter jag streck i denna debatt.

Babsan sa...

BRA Bert att du sätter streck👍

Anonym sa...

Babsan: nu tycker jag att det faktiskt får vara bra med den här sortens personangrepp. Det har pågått länge, det är som vanligt ospecificerat och leder heller ingenvart. Om man som Bert då och då gör i sin egen blogg, öppnar upp för diskussion kring olika ämnen och ibland ganska provocerande, får man ju i den berömda yttrandefrihetens namn också uttala egna synpunkter utan att för den skull ständigt och jämt få höra att man är oförskämd eller skapar otrevlig stämning eller vad det nu kan vara som retar upp dig. Jag är van att yttra mig i sammanhang där man skiljer på sak och person och inte beter sig personligt oförskämt eller kränkande utan diskuterar sakfrågorna. Jag är noga med det och förväntar mig därför också att andra beter sig respektfullt mot mig! Skrev Monet

Anonym sa...

Men herregud människa, Biden är död sedan länge, det är ju skådespelare som spelar honom 😂