fredag, februari 05, 2016

Vad i herrans namn ...

.. gör du med alla plastkassar? 140 stycken. Per år! Det är nämligen snittet per person i Sverige.

Många använder säkert inte så många, så egentligen finns det märkliga människor som använder ännu fler.

Plasten hotar oss. Sprids på de mest olämpliga sätt lite här och där i naturen och inte minst i haven? Där får havsdjur i sig av den och kanske hamnar lite i dig också, eftersom du ligger överst i näringskedjan.

Själv är jag ytterst restriktiv i användningen av plastkassar. Tygkasse, när jag går och handlar. Ingen konst att ta med sig. Storhandlar jag har jag med mig ICA:s röda och stabila jättekassar, oavsett vilken affär jag går in i. 

Nu har EU börjat fundera. Bra! Det hela går ut på att få ner förbrukningen till 40 kassar per person och år i Sverige. Hur?

Det måste vara busenkelt. Avgiftsbelägg kassarna. 15-20 kronor vore rimligt. Kanske 25. Om hela handeln kom överens om detta, skulle det ta skruv rätt snabbt. Det finns ju flergångskassar att köpa i varje livsmedelsbutik. Åtminstone här i Luleå.

På't bara. 

*****

7 kommentarer:

thord wiman sa...

("Hear, hear!")

(Även denna vackra fredag i början av februari har vi tvivelsutan fått i oss en redigt slurpig dos mikroplastpartiklar. Allt vad vi miljörelaterat gör fel skickas nu eller senare utan välgångsönskningar tillbaka till avsändaren.)

Papperskassar har alltid varit min självklara grundsanning, mitt axiom fram mot en miljövänligare värld. Hör dock att tillverkning och transport kräver väldigt mycket energi. Men jag fortsätter framhärda. Allt. Allt är att föredra framför plasteländet!

Bert Bodin sa...

"Allt vad vi miljörelaterat gör fel skickas nu eller senare utan välgångsönskningar tillbaka till avsändaren"
Väldigt bra!

Béatrice Karjalainen sa...

Tja soppåsar, att bära allt jäkla plastsortering till stationen (ja jag vet att man kan ta en återanvändningsbar påse men då måste man verkligen diska ur allt, jag orkar inte det oxå), blöta träningskläder separerat från torrt i väskan osv osv. det är vad vi använder vanliga matkassepåsar till. Men jag tar extremt sällan emot påsar i andra affärer ex klädaffärer, apoteket, bokhandeln osv, påsar som inte funkar som soppåsar. Har nästan alltid en ryggsäck med mig när jag går på stan, i den läggs inköpen direkt. De där små påsarna på ex apoteket är ju värst. Det är ju dessutom bara "matppåsarna" de skall minska. Vem fasiken har nytta av de andra? De som dessutom är tjockare och måste vara än mer naturovänliga att tillverka. Dessutom ofta med ett stort tryck på. Fast mitt ICA närmast här brukar jag skälla på ibland för de har vita plastkassar och ett gigantiskt svart tryck, så jäkla onödigt. Däremot har de även biologiskt nedbrytningsbara påsar på det andra ICA:t till samma pris för vanliga så då tar jag sådan istället. De borde vara standardpåsen.

Pappkassar och tygkassar används oxå här hemma, extra stora pappkassar är perfekta att tömma kattlådan i och de vanliga till tidningsinsamlingen. Tygkassar om jag har planerat att handla, men det sker sällan så planerat, är hopplös på den fronten.

Bert Bodin sa...

Jag använder också plastkassar för brännbara sopor. Det medges. Men inte 2,5 st. per vecka! Dessutom finns det ju en person till i hushållet, som enligt snittet ska förbruka 140 påsar till. Jag begriper sannerligen inte. Någon gång - kanske varannan vecka hamnar en plastkasse till samlingen. Jag skulle absolut inte klaga om jag fick betala rätt dyrt för den. Vi måste komma tillrätta med nedskräpningen i vår omgivning.

Béatrice Karjalainen sa...

Nä vi använder nog inte heller så sjukt många. Reflekterade idag över att pappkassarna är dyrare än plastkassarna, skulle de vända på det kanske folk skulle välja papper. Synd bara att man mer en gång stått med trasig påse när ett handtag lossnat.

V sa...

Vårt hushåll förbrukar nog nästan snittet bara till brännbara sopor när jag börjar tänka efter...
Vi brukar använda tygkassar när vi handlar så ibland har vi fått köpa avfallspåsar på rulle till det brännbara.
Annars gör jag som Beatrice här ovan skrev, tackar oftast nej till butikspåsar och stoppar ner mina inköp i ryggsäcken när jag handlar småsaker.
Men självklart finns det förbättringspotential, i mitt fall i sorteringsprocessen. Samt att jag ibland byter soppåsen fastän den inte är full för att jag tycker att det luktar.

Bert Bodin sa...

Jag förstår och anväder plastkassar till lämpliga ändamål. Men absolut inte 140 stycken på ett år! I vårt hushåll skulle det betyda 280 stycken. I verkligheten blir det inte ens hälften. Ja kanske inte en tredjedel ens.