lördag, februari 13, 2016

Biergo

Konsumtionen av kött i min lilla familj, är synnerligen blygsam. Det blir mest fisk. Förutom grönsakerna förstås.

I motsats till vår Landsbygdsminister, som gjorde bort sig så fullständigt i förra veckan, genom att verka totalt okunnig om svenskarnas köttkonsumtion och huruvida den ökat eller minskat de senaste decennierna. Rent pinsamt blev det i den där intervjun. Sedan 1990 har vår konsumtion ökat med 45%, vilket är ett välkänt faktum.

Att köttproduktionen är miljöpåverkande är också välkänt.

Högsta kvalitet
Här är vi också i den lyckliga omständigheten att vi har obegränsad tillgång till ren och älg. En produktion som borde uppmuntras, med tanke på att den är till 95% ekologiskt. Det är min egen beräkning. Varför den inte är 100% ekologisk beror på att renarna ibland måste nödutfordras på grund av konstig vinter.

Idag passade vi på att komplettera det lager vi har i frysen med högsta kvalitet av renskav. Den ser inte alls ut som den du köper i ICA- eller COOP-butiken. Så nu ligger den där, tillsammans med renfilé, suovas, innanlår, eller renfärs. Allt räknas till delikatesser. Någon älgbit finns också.

Det är vad vi konsumerar. Ibland. Importerat kött från utlandet är förbjudet. Inte ens importerat från övriga landet, hamnar hos oss. Här blir det bara biergo, som är samiska och betyder kött. Det är också namnet på butiken i kvarteret intill, där vi handlar godsakerna.

Men ikväll blir det röding.


*****
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,


2 kommentarer:

Kersti sa...

Nu blev jag riktigt avundsjuk. En sådan affär skulle jag vilja ha här i Enskede. Sedan döttrarna blev vegetarianer äts det mycket mer grönt och mindre kött i familjen. Fisk har vi ofta även om den ena dottern inte äter det heller. Aldrig att det blir importerat kött utan närproducerat från Roslagen eller Sörmland. Men renkött kan jag längta efter.

Bert Bodin sa...

Egentligen vill jag inte att ren ska bli så poppis söderut. För då stiger väl priset, förstås. Nä - Den som vill ha renkött får flytta hit. Ännu en anledning! Haha.