torsdag, februari 04, 2016

Mannen från Mars

Beslut taget. Ny TV ska inhandlas till fritidshuset. Den gamla tjockteven anses ha gjort sitt, efter 13 år. Allrahelst som den på sin tid köptes på rea, eftersom det var en utgående modell. Så egentligen kanske den har en betydligt rynkigare ålder.  Dessutom har den ibland börjat ge ifrån sig knakande ljud.

Efter jobbet tar vi tjuren vid hornen och åker ut till en sådan där gigantisk säljlada, större än ett kvarter och fylld av glänsande elektronik, böjda biografdukar till teveapparater av enklare modell. Jo - Det finns sådana. Än.

En likadan som den vi har hemma. Det var tanken. Och ta'me'tusan hittade vi inte en sådan också. Lite dyrare förstås, men det är väl inflationen. Ingen dyr sak i vilket fall.

Då gällde det bara att hitta en säljare i detta stormande hav av blinkande storbildsskärmar, mullrande ljudeffekter och datorspelande grabbar. Det gick.

 - Jo. Nu är det så att den här TV:n ska stå i vårt fritidshus.
  - Jaha - Vad har ni för abonnemang? Com Hem, Boxer eller ....
 - Njae. Vi har en digitalbox. Med grundutbud. Ingen kabel, eller så, mer än till antennen. Bilden kommer via luften.
Säljaren drog efter andan, klippte med ögonen och försökte greppa det faktum att här stod ett fossil, eller möjligen en utomjording.
 - Kan man koppla in den box vi har, frågade jag envist. Räcker det?
 - Har du en hdmi-kabel. Eller är den Scart-ansluten?
 - Scart, sa jag.
 - Ja, det vore ju bättre med hdmi. Har boxen ett sådant uttag?
 - Det vet jag inte, men det får jag väl kolla.
 - Ja men den här har ju möjlighet att sätta in en modul.
Han visade den där lilla korthållaren på baksidan av apparaten.
  - Då behövs ingen box.

 - Nåja, jag tar den där så får vi prova oss fram, sa jag.
3100 spänn kostade den. Och spännande blir det imorgon, när vi ska spänna fast den på sitt kommande boställe.

Köpa TV var enklare förr.
Innan ut- ... jag menar invecklingen tog fart.

*****

4 kommentarer:

Biggan sa...

Tack för dagen igenkännande och goa garv! Förstår frustrationen....Man känner sig som ett UFO i många situationer...gäller att stå på sig, med ålderns rätt.
Dagen bästa kåseri! Tur ni båda har humor.
Lycka till i morgon men "fastspänningen" av det nya underverket!

Bert Bodin sa...

Nu gjorde vi såhär istället. Den nya teven hamnade här hemma. Den är av samma modell som den gamla. Bara ett års åldersskillnad. Det var bra att vi gjorde så, för att installera den var annorlunda än den gamla. Det var ett fullkomligt mysterium. I vanlig ording stämde inte applikationerna i apparaten med det som stod i bruksanvisningen. Det tog minst en timme och en kvart att få en bild. Bättre då att ta den gamla till stugan. Den känner vi till abbrovinklarna med.

Turtlan sa...

Blev ni inte tillfrågade om en allrisk super duper försäkring? En sån som kostar som en halv tv? Sen har jag lite förstått att på själva tv:n tjänar de inte så mycket. Vinsten ligger i merförsäljningen, tex en hdmi kabel och en försäkring.

Förresten,var det verkligen med en bruksanvisning? Det fick inte vi. Den fanns i tv:n på vår smarta tv som inte alltid är så smart

Bert Bodin sa...

Givetvis ville de sälja på oss en sådan. Men det går jag inte på.
Visst fick vi en bruksanvisning. En tjock lunta med 4-5 häften à 50 sidor; ett av dem på svenska, och övriga slängdes i returpapperssamlingen direkt. Men den handlade mest om hur man skulle använda tv:n till spel, visa sina egna bilder, koppla in WiFi, med mera,med mera .... Hu rman skulle bära sig åt för att titta på TV framgick ej.