torsdag, februari 11, 2016

Inte bara jag

Ibland kan jag tycka, eller tro att jag är rätt ensam om att just tycka eller tro om ett visst ämne.

Min hake gäller rätt ofta begreppet Norrland. Jo, jag vet att det är en geografisk benämning på nära två tredjedelar av Sverige. Liksom Götaland och Svealand, även om dessa var för sig är mycket mindre än Norrland - Ja, även om vi lägger ihop dem, så räcker de liksom inte till i sammanhanget.

Tyvärr är det så att även vi själva (inte jag) använder begreppet eftersom vi ständigt blir itutade att vi bor i landsdelen. I alla möjliga och omöjliga sammanhang. Det skäms jag för å mina medboendes vägnar. Det låter lika illa från en norrbottnings mun, som från en boende i södra delen av landet.

Idag hittade jag en insändare i DN, som tog upp exakt den fråga, som jag hade tänkt skriva till tidningen om. Det var ett reportage om knarktillverkare i Norrland. Något som rätt snart visade sig vara skellefteåtrakten.

Insändaren reagerade precis som jag och undrar om vi någonsin har hört, eller kommer att få höra, att en knarkfabrik i Götaland har avslöjats. Eller i Svealand.

Läs gärna insändaren. Den visar att jag inte är ensam.

Det känns fint.

*****

4 kommentarer:

Båthuspernilla sa...

Trots att jag är född och uppvuxen i Stockholms län har jag sen barnsben blivit invand med att ifrågasätta det slentrianmässiga brukandet av Norrland som vore det ett län eller en stad ... men så var både mormor och morfar nedflyttade från Luleå. :-)

Du är definitivt inte ensam.

Bert Bodin sa...

"Slentrianmässigt" är ordet. Tack för ditt stöd. Och vilka justa morföräldrar!

:-)

Béatrice Karjalainen sa...

Här är en Norrlandsvägrare till.

Bert Bodin sa...

Bra. Motrörelsen växer.
;-)