måndag, februari 15, 2016

Biljud ...

.. eller billjud. I dagens nyhetssändningar berättas att Luleå Tekniska Universitet håller på att utveckla ljud, som ska installeras i elbilar, så att man ska höra när de är ute och kör.

Jo - Det är nog bra, tills alla har vant sig.

Parallellt tycker jag att även vanliga trampcyklar bör förses med varningsljud. De är nämligen de farligaste vi har på våra trottoarer, gågator, fel sida av vägen med mera, med mera.

*****
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

6 kommentarer:

Turtlan sa...

Har du sett Sverige från i lördags? Ett SVT program. Börjar med ett reportage från Luleå. Kanske något för dig att se?

Bert Bodin sa...

Förstår att du menar Solitary road. Jo, jag såg inslaget. Var på vernissagen på Kulturens hus. Känner skaparna av utställningen.

Turtlan sa...

Ja exakt. Undrar mest hur de fått dit bilarna. På isen på vintern?

Sverige är ett härligt litet program. Litet och litet, vad nu 30 minuter räknas som? Hon gör alltid så bra intervjuer tycker jag.

Bert Bodin sa...

SVT-kvalitet, vett'u.

;-)

Anonym sa...

Tyvärr är bi-ljuden på elbilar inget som man kan ta bort så småningom. De är nödvändiga för synskadade som är beroende av hörseln för att kunna korsa en gata. Finns ju inte ljudsignaler överallt. Det kan också vara nödvändigt för barn som går eller leker i närheten av gatan. De är ju inte alltid så uppmärksamma och kan behöva ett bi-ljud för att uppmärksamma trafiken. Håller med dig om att cyklar också skulle behöva ljud. Men då skulle väl cyklisterna bli ännu vildare och förlita sig på gångtrafikanternas hörsel. Men de skulle ju kunna använda ringklockan ibland.... ellem

Bert Bodin sa...

Jepp - Det har du förstås rätt i. Ljuden kan inte tas bort. Och vad gäller cyklisterna, så raljerar jag lite. Men faktum är att de är rent farliga. Ta bara ett steg till vänster eller höger, när du har en cyklist en halvmeter bakom dig i full fart ..... Slut kul! Vi måste nog börja separera cykel och gångtrafik på ett mer påtagligt sätt.