Jag har för vana att spara broccolistammar. Putsar dem och fryser in. De passar utmärkt till soppa.
Så idag fixade jag en jättegod broccolisoppa med lättbrynt lök och stekt bacon. Det blev tre rejäla portioner, så en blev över och en restlunch är fixad till en annan dag.
Såhär gjorde jag:
- Tre broccolistammar skivades grovt och hälldes ner i kokande saltat vatten, ca ½ liter. Två potatisar som skramlade i grönsakslådan fick också följa med. Där fick de koka i några minuter innan jag tog pannan från plattan, för att låta allt svalna en stund.
- Två små rödlökar hackades. Lite hipp som happ, bara.
- Ett kvarglömt och påbörjat baconpaket hade jag hittat i frysen. Tog hälften och skar i små bitar.
- Löken fick svettas ordentligt i stekpannan innan jag lade i baconet och fräste på rätt ordentligt. Jag ville ha lite krispig struktur på lök-/baconröran.
- Broccoli-/potatiskoket åkte ner i en mixer och kördes nästan helt slät. Sedan tillbaka i pannan för fortsatt uppkok.
- Tillsatte någon deciliter mjölk, två matskedar grönsaksfond, peppar och körvel. Pressade en halv lime över. Låt sjuda!
- Hittade också en burk med kokta belugalinser, som blivit kvar från en tidigare middag. Ungefär en deciliter. De fick gå med i soppan.
- Späd med mer mjölk till önskad konsistens, om det behövs. Eller red av med idealmjöl, om du vill ha den tjockare.
Macka med prästost passar bra till.
Bon appétit.
*****
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Välkommen att kommentera.