lördag, januari 09, 2021

Nationalist

Härom året utsågs koltrasten till Sveriges nationalfågel. Jag var med och röstade, och jag gillar koltrasten. Men med tanke på att den för vår del, här i norra Sverige är flyttfågel, så tycker jag att den så att säga diskade sig själv. En nationalfågel ska väl finnas i hela landet hela året, tyckte jag.
 
Jag röstade istället på den lilla blåmesen. Den är tuff. Håller sig här året runt. Och dessutom är den gul och blå, vilket gjorde den ytterst lämpad som svensk nationalfågel. Men tji fick jag.
 
Nu har det blivit aktuellt att utse en nationalblomma. Våra grannländer har haft det sedan länge, tydligen. Danmark har prästkragen, som annars hade varit tänkbar även i vårt land. Men det går alltså inte.
Norge har två olika; ljung och fjällbrud. Finland har lagt beslag på liljekonvaljen, som också hade kunnat vara en kandidat hos oss. 
 
30 arter har nu nominerats för att i två omgångar röstas om. Du hittar arterna här.

Jag har börjat fundera på vilka jag kan tänka mig, och då har jag ställt upp samma kriterier som de som jag hade för fåglarna. En blomma som finns i hela landet ska det vara.  Alltså får det bli Linnéa, Mjölkört (Rallarros, Almöken m.fl. namn förekommer.), Nattviol, eller Rödblära. Alla vanliga hos oss. Vi får väl se hur det går. I mars ska det vara klart. 

Rallarrosor finns även uppe i fjällen

Vad röstar du på?


*****

8 kommentarer:

Turtlan sa...

Tänkte spontant föreslå Vitsippor. Finns de i hela Sverige? Kommer om våren efter långa vintern. Eller Hästhovsört... tussilago.

Skogsstjärna är ju Värmlands landskapsblomma. Den får de inte sno!

Vad blev det för fågel då? Eller ska det röstas om det också?

Elisabet. sa...

Turtlan och Bert: Vitsippor bekantade jag mig med först när vi flyttade till Sollentuna. Vi hade dem inte hemmavid hos oss i Malå, däremot skogsstjärnor som också var fina. Dom växte nere i slänten.Rödblära plockade jag ofta hemma (dom vissnade fort), men här ser jag dem nästan aldrig. Inte är det mycket rallarros här heller.Som jag känner det nu, kanske jag skulle välja l j u n g. Det finns väl ändå i hela landet. Och här, i MÄNGDER.

Bert Bodin sa...

@ Turtlan

Nationalfågeln blev klar för flera år sedan. Det är koltrast.

Vitsippor finns inte här i norr.

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Ljung finns ju förstås här också. Men jag röstar nog på rallarrosen, eller linnéan.

Anonym sa...

Vitsippor växer bara inplanterade i trädgårdar här i Västerbotten, och så de som är utplanterade i naturen. Tyvärr, för det är min favorit. Gillar också rallarros men skulle nog rösta på Te’veronika, tror jag. ellem

Bert Bodin sa...

@ ellem

Te'veronika vet jag alltför lite om. Jag är mer bekant med fjällveronikan och med höjdaren klippveronika. En verklig skönhet.

Anonym sa...

Ja klippveronikan är fantastisk! Har en gång, efter mycket klättrande, sett den på Gielovardo i Hemavan. ellem

Bert Bodin sa...

@ ellem

Den gör skäl för sitt namn. Ja, det där med klippa alltså.