lördag, oktober 30, 2021

Diktat

Vad tycker du om Coronakommissionens delrapport angående Sveriges handhavande av Covid-smittan? Det riktas ju stark och konkret kritik mot såväl Folkhälsomyndigheten som den svenska regeringen. Åtgärder är för vaga och för sena. Och folk har fått alltför vaga förhållningsregler. 

Kanske är det där det brister. De styrande har kanske varit lite för slappa. Kanske litat på att folk gör som de ska. 

Det borde regeringen och FHM ha förstått. Vi är inte mogna att ta ansvar själva, kanske. Det skulle kanske ha behövts lite mer diktatoriska tongångar från makterna. 

Vad tycker du?

*****

8 kommentarer:

Elisabet. sa...

Jag tycker att det var bedrövligt att vi inte hade något beredskapslager värt namnet! Att vårdpersonal i hemtjänsten inte hade skyddsutrustning. Det har begåtts massor med fel, men jag klagade inte i början och tänker inte nu låtsas som om jag protesterade då. Vi får väl se i slutänden hur det blir. Däremot tycker jag att vaccination borde vara obligatoriskt om man arbetar inom vård och omsorg och kanske när det gäller andra evenemang också.

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Där håller jag med dig till 100%. Vi har alldeles för låg beredskap på många, många områden. Ett av de områdena handlar om individens inställning. Vi har nog haft det lite för bekvämt tidvis.

Babsan sa...

Håller med Elisabet fullt ut👍

Monica sa...

Kan ju inte vara annat än bra med den kommissionens ledare Mats, vi tog studenten tillsammans i Uppsala👋Ja allt som framkommer har vi sagt vi som har insyn och kompetens och arbetat med minsta G-proteinkopplade receptorer. Det fattas hos styrande väldigt mycket kunskap och vet egentligen inte vad som ligger bakom allt. Politik kanske? Och inte tror jag det blir bättre med nästa GD på FHM. Men tror också att många med bästa kompetensen inte vill bli involverade, inte bra för karriären men man måste lyssna på dem! Vi har oerhört mycket kompetens i vårt land sen att journalister för fram annat är inte deras fel, de förstår ju inte och gör sitt jobb bara.
Och hur sjukvården fick kämpa. Tomma lager i landet Sverige och de gjorde skydd av plastpåsar och annat, Ikea m fl tömde sina lager och körde ut. Ideella kom in och satt i sjulhuskulvertar och hjälpte till med tillverkning. Hallengren tömde tandläkarnas lager så patienter under akutbehandling mötte stängda dörrar med sepsis som följd. Alla okunniga som gavs makt. Hemskt. Men blir väl inget av detta. Läggs på lager bara de dokumenten. Och det tog ju tid innan vaccin var aktuellt, innan utsattes både personal och patienter för stora risker med sjukdom och död som följd. Och är ju rätt förståeligt att gemene man/kvinna lyssnar på makten, de vet ju inget annat. Vi får se om landet lärt sig något men tvivlar. Det som varit intressant är att väldigt många ändå tänkt själva och ännu gör annars hade det blivit totalkatastrof.

Gunnel sa...

Helt enig med Elisabet. Det kan inte sägas bättre.

Bert Bodin sa...

Kommentarerna halkar "lite snett". Min mening är att mycket ansvar lades på allmänheten, som inte var mogen nog att ta det.

Vi skulle kanske ha behövt lite mer av diktat, dvs. tvingande åtgärder redan från början.

Sedan är jag helt överens med alla här.

Monet sa...

Ingen eller mycket låg beredskap är bara en del av den fullständigt katastrofala svenska hanteringen av pandemin. Det absolut värsta är det man också lyfter fram: bristande kompetens, senfärdighet, totalt felaktiga åtgärder (ingen testning, ingen smittspårning) i den mån det gjordes några. Det kallas för haveri och är det också. Det är fullständigt skandalöst att 15000 svenskar dött när det kunde varit en bråkdel av det. Jag har varit extremt kritisk från dag ett och också sagt det. Jag har sett hur totalt annorlunda man agerat i andra länder och vi har själva levt - och lever - med egna restriktioner (isolering, hemleveranser, munskydd), baserat på vänners och familjs agerande i USA, Frankrike, England och Tyskland. Flera andra svenska vänner, bosatta i Frankrike har också höjt sina röster på sociala medier. De, liksom jag har tvingats konstatera att de förlorat flera vänner genom rabiata diskussioner där man i Sverige inte velat ta till sig eller ens se hur extremt allvarlig situationen var. De forskare som visste -och vet - har inte heller fått komma till tals, många har hotats och tystats på det mest gräsliga sätt. Svenskens myndighetstilltro är unik men man kan ju alltid hoppas att glorifieringen av Tegnell fått sig en törn. I vilket annat land som helst hade han, Carlson och Hallengren fått lämna sina poster för länge sedan.

Många i Sverige har levt och betett sig som om pandemin inte existerade. Vi, 70+, betalade ett extremt högt pris medan alla andra rörde sig fritt och sjukvården fullständigt gick på knäna. Jag är ödmjukt tacksam för deras insatser, utan deras heroiska arbete hade det blivit önnu värre.

Bert Bodin sa...

@ Monet

Tack för den summeringen.