måndag, oktober 04, 2021

Slog på ...

.. radion, när jag satte mig ner vid köksbordet efter att jag hade varit och handlat. Kaffe och kanelbulle vankades. 

På radion var det ett program som bland annat handlade om Saudiarabien och affären Jamal Khashoggi, du vet journalisten som blev mördad, när han besökte sitt hemlands konsulat i Istanbul, för att hämta dokument som behövdes i samband med den förlovning han skulle ingå med den kvinna som stod utanför och väntade. Jamal kom aldrig ut från konsulatet. Det finns en ljudinspelning som klart visar att han blev strypt och därefter styckad där inne. Ingen har naturligtvis ansvar för vad som hände. Hur skulle det se ut?

Alltså dessa sjuka män! Fegskitar, som inte kan ta kritik. 

Programmet led mot sitt slut. Jag drack mitt kaffe och åt min kanelbulle, då jag plötsligt fick höra att programmet jag lyssnat till var en podd. Va??? Inte hade jag hört det. Jo, det var en mellanösternpodd, som alltid går att lyssna på. "Du hittar den på Sveriges Radio Play, eller där poddar finns."

Ursäkta - men jag hörde då ingen skillnad mellan detta program och påstådd podd. Och sanningen är att det är ingen skillnad. Jag har frågat många, men ingen har kunnat berätta om eventuella olikheter.

Det är bara snobberi. Eller podderi, kanske.

Visst kan jag hitta Mellanösternpodden på nätet. Men där jag kan också hitta Nordegren och Epstein, exempelvis. Många, många, många avsnitt. Trots att det inte är en podd. 

Vänligen lär mig!

*****

12 kommentarer:

Elisabet. sa...

Men inte är det väl något problem och något snobberi är det väl inte heller? Poddarna kan sändas lite när som helst och ligger ju oftast inte i ordinarie programtablå. Ta Europapodden på tisdagar t.ex, men om där händer nånting särskilt kan podden/programmet utökas i tid lätt som en plätt och det kan bli extrasändningar också. Så är det ju sällan med tablå-program .., dom ahr sin sändningstid, punkt. Jag förstår inte problemet Bert.

Bert Bodin sa...

Inget problem, men en potatis är en potatis och ett program är ett program, oavsett hur det sänds, tycker jag. Men poddar hittar man här och där, liksom man gör med program också.

Elisabet. sa...

Bert: men vitsen - tycker jag - är att poddarna kan utökas allt eftersom det händer saker, dom är mer flexibla. Men att Nordegren & Epstein ligger ute som podd förstår jag inte, för det kan man väl lyssna på play, eller ..?

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Det är ju precis det jag säger. Nordegren och Epstein är program, och duger gott som det. Du kan höra nästan hur gamla program som helst på play. Ligger alltså inte som poddar. Funkar bra ändå.

Turtlan sa...

Jag tänker att en podd är som ett play program som man kan lyssna på när man vill. Poddar är ”program” som kan göras av många olika än ett traditionellt kanalbolag (tex Sveriges Radio)
Så för mig har podd och program blivit i stort sett detsamma.

Finns många alltför flamsiga poddar men också många bra bra lyssna på. Tex Värvet om man gillar intervjuer.
Poddar är väl helt enkelt en effekt av ny teknik och att de sänds digitalt. FM nätet är ju lite krångligare använda för de flesta.

Sen kan jag ju tycka att ordet /namnet podd är lite sådär. Ärligt talat vet jag inte varför det heter podd…

Bert Bodin sa...

@ Turtlan

Dina tankegångar är som mina. Program och programserier skulle väl duga. Men det är klart, det är ju inte engelska, som är så tjusigt. ;-)

Turtlan sa...

Som lite svar på frågan varför det heter podd så hittade jag det här.
https://www.podverkstan.se/vad-ar-en-pod/

Lite klokare blev jag var ordet kommer ifrån men program låter på sätt och vis bättre. Digitala program kanske?

Bert Bodin sa...

@ Turtlan

Jaså - det kommer från Apple. Inte undra på att jag inte gillar ordet. 🙃😏🤢

Gunnel sa...

Tack för all information. Den behövde jag. Men ordet "podd" är ju lika fult som ordet "brukare." Absolut 10 i topp på fula ord.

Bert Bodin sa...

@ Gunnel

Håller med dig.

Kersko sa...

Det känns lika snurrigt för mig som att alla datorprogram helt plötsligt är appar. Det finns en hel del som man inte förstår. I min värld är en PODD ett kommunikationssystem, ett hjälpmedel för de som inte kan tala och PODD står då för Pragmatiskt Organiserade Dynamiska Displayer. det är faktiskt enklare att förstå :)

Bert Bodin sa...

@ Kersko

Jag får intrycket att man vill göra sig lite viktigare eller märkvärdigare. Precis som att använda "kontext" i alla "sammanhang". 😉