söndag, oktober 17, 2021

"Förgiftad"

Jag är ingen "batchtittare" på TV. Förundras ofta över hur det går till när vissa recensenter berättar att "jo - den serien har jag sett alla avsnitt av. Och den där andra också". De måste ha ägnat dubbla skift framför TV:n i tre veckor, eller så. 

Nej, det är ingenting för mig. Men jag gillar förstås vissa serier. Numera ganska noga utvalda. Jag skippar hellre. Svenska Deg fick ett avsnitt innan den spolades. 

Däremot tittar jag gärna i efterhand på "klassiker". Unge kommissarie Morse, och Scott & Bailey till exempel.

Igår började en ny thrillerserie i SVT1. Vigil - död man ombord som handlar om händelser på en brittisk ubåt. Mycket proffsigt gjord. 

Ursäkta! Var har vi setts förr. Line of duty, va?
Men så händer det; jag ser ett bekant ansikte där i besättningen. Och genast börjar min egen play-funktion (dvs. hjärnan) att leta i skrymslena. 
 - Var har jag sett människan förr?
Och så följer jag nästan inte med i den aktuella handlingen ett tag. 
 
Samma sak inträffade härom dagen. Det var något avsnitt i ... ja, vilken serie då? Hm? Nå, i alla fall såg jag ett bekant ansikte bland ett antal middagsgäster, och började grubbla. Snart gick det upp ett ljus.
 - Men det är ju chefsabbedissan på Nonnatus House, alltså Barnmorskan i East end. Nu helt civil.
 
Tillbaka till ovanståend Vigil.  Där hittas en medarbetare död i sin hytt. Eller i sin koj, som de säger. Det måste ju utredas. En poliskommisarie får i uppdrag att ta itu med detta. Hon skickas till ubåten genom att hissas ner från helikopter och ska bli kvar ombord i tre dygn. Inte odelat positiv till uppdraget. Det är trångt och mörkt ombord. Men ibland ljusnar det: - Det är ju Rachel (Suranne Jones) från Scott & Bailey.
Och så förgiftas man av det. Hon är nästan identiskt "castad", samma frisyr, samma sorts uppdrag, lika märkliga hemförhållanden. Jag undrar om hon bara bytt arbetsgivare. 
 
Tro det eller ej. Unge kommissarie Morse finns också med i rollistan. Alltså Shaun Evans. Men honom lyckades jag inte riktigt lokalisera där ombord, eller i något av de landbaserade scenerna. Månne han var maskerad till den man som benämndes "förvaltaren" ombord. Den personen var med nästan hela tiden, men om det var Shaun, så var han omgjord på något sätt. (En omtittning visade att det var han. Lite smalare, lite yngre såg han faktiskt ut.)

Se serien. Den blir nog spännande.

Det måste vara rätt knepigt för skådespelare, när de blir så förknippade med en roll, att man inte kan låta bli att tänka på tidigare prestationer. Nästan för evigt, känns det som. Ser man Inger Nilsson i något sammanhang, så är hon Pippi Långstrump. Så är det bara. 

De blir förgiftade. Eller är det jag som är det?

*****

12 kommentarer:

Babsan sa...

Vi väljer noggrant numer så man kan se när man vill.Deg var gräslig men man ville ju veta hur det gick🙊En cliffhanfer på slutet så då blir det väl en säsong till.Saknad men inte glömd det bästa på länge.

Bert Bodin sa...

@ Babsan

Vi verkar ha ungefär samma inställning.

Gunnel sa...

Det är så typiskt att man ser en skådespelare i en serie och känner igen honom/henne från någon annan serie. Men var? Ibland grubblar man sig gråhårig utan att kunna lösa problemet.

Bert Bodin sa...

@ Gunnel

Så funkar det för mig också.. 🙃😊

Elisabet. sa...

Thomas satt igår och såg - eller var det i förrgår - den här utbåtsserien och där upptäckte han precis som du gamla bekanta. Att den här skotten"Archie" som var arvtagare till ett gods var med - kommer inte ihåg vad serien hette - gjorde att jag tappade sugen. Va? Det stämde ju inte alls med rollfiguren. (Thomas säger att serien hette Karl för sin kilt).
Men än värre är det ju i svenska filmer eller värst av allt: lekprogram för vuxna! Samma människor om och om och om igen.

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

"Karl för sin kilt" såg jag inte, men just den skådespelaren känner jag ändå igen.

Babsan sa...

Han i Karl för sin kilt var med i Saknad men inte glömd.Dessa lekprogram är bara för mycket likaså alla matlagningaprogram.Undrar om det är för att alla nyheter är så hemska så de vill pigga upp oss.Tänkte idag att ta en paus från alla nyheter jag orkar snart inte ta in mer.Eländes elände som Lars Ekborg sa en gång i tiden

Turtlan sa...

Deg följde vi men den var ganska förutsägbar.

Den nya om u-båten var bra! Sett första avsnittet och som alltid levererar engelska kriminalserien. Läste någonstans att det är gjort av samma som Line of Duty. Ta det med reservation men för mig det stod så.

Saknad men integlömd är bra! Blev bara så plutt över en sak i handlingen men vill inte skriva vad ifall ngn inte sett alla avsnitten.

Noterat att amerikanska serier ser vi mycket sällan numera. Blir mest engelska.

Ja man kan undra hur vissa hinner se eller följa alla olika serier på alla diverse kanaler.

Bert Bodin sa...

@ Turtlan

Ja, amerikanska serier går oftast bort här i huset.
Däremot har australiensiska börjat smyga sig in. Vendettan är rätt bra.

Bert Bodin sa...

@ Babsan

Jo. Ibland blir man trött.

Elisabet. sa...

Bert: Pv rättade mig nu och sa att Archie i Karl för sin kilt, INTE är den jag trodde .., dvs, han på bilden. Jag blandar alltid ihop dom två. Mannen i ubåten är ju polisen i Line of Duty.

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Stämmer precis!