tisdag, oktober 26, 2021

Sevärt

Jag gillar naturen. Tyvärr ser jag hur den föröds på många olika sätt, vilket fått till resultat att den utarmas. Blir fattigare. På sikt får det naturligtvis också konsekvenser för mänskligheten. 

I den danska staden Hjørring vill man hjälpa insekterna. Man vill skapa bättre förutsättningar för dem, istället för de renrakade veckovis klippta, eller snaggade gräsytor som dominerar i stan. Därför startar kommunen ett projekt för att "förvilda" gräsytorna. Pensionera gräsklipparna, eller åtminstone låsa in dem. Allt för att få vildbin, fjärilar och andra insekter att komma tillbaka till bygden. 

Det går sådär. Att övertyga alla är inte enkelt. Men entusiasterna fortsätter sitt korståg.

Spännande programserie från Danmark i SVT1, tisdagar. Se den och inspireras!

Jag har glädjande nog sett tendenser till liknande tankegångar här i kommunen, som den gångna sommaren visade upp många fler ytor som lämnades orörda. Grattis till oss!

*****

2 kommentarer:

Elisabet. sa...

Tycker såååå mycket om programidén, även om den verkar svårsåld bland dom äldre i Hjörring - dom som uppenbarligen helst vill ha fina gräsmattor - och absolut inga insekter i sin närhet.
Man får hoppas på småttingarna .., dom verkade i alla fall entusiastiska.
Och den där "direktören" tyckte jag om. Hoppas han orkar stå emot .., när alla industrigrannar fortsätter och klipper. Dom skulle ha mycket större skyltar tycker jag; skyltar som verkligen åskådliggör vad tanken är.

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Jag blev också nästan lite irriterad över de där som klagade över insekter, förlorade bouleplaner etc.

Jepp - skyltarna var för små.
Det ska bli spännande att se fortsättningen.