torsdag, oktober 07, 2021

Så har vi fått ...

.. en ny bekantskap inom litteraturen igen. Bekantskap och bekantskap ... njae - han var inte speciellt bekant Abdulrazak Gurnah. Och det verkar inte som att han är särskilt känd av många. Förvåningen är stor i litteraturkretsar. Men alla förståsigpåare verkar positiva. Så kuuul! Hur vet de det? Ingen verkar ha läst något han skrivit.

Hur utses nobelpristagarna i litteratur. Sitter Svenska Akademiens 18 ledamöter och lusläser världens all litteratur under året, och sedan blir samtliga överens om att Abdulrazak är bäst i världen. Eller hur går det till? Hur hinner de?

Jag gratulerar till priset och kan nog tänka mig att läsa något av honom. Göra ett försök i alla fall. Genom åren har jag skam till sägandes inte läst många nobelpristagare. José Saramago är ett undantag - och jag fastnade inte. Detsamma gäller Olga Tokarczuk - ingen succé. Och några till. Nej, nobelpristagare verkar inte vara något för mig. 

Det verkar som att dessa författare blommar upp just det året de utses till pristagare. Sedan faller de ofta i glömska. 

Läst nå'n Saramago på sistone?

Har du plöjt igenom Abdulrazak Gurnahs produktion?

*****

9 kommentarer:

Anonym sa...

Haha, de har väl inte så mycket annat för sig än att läsa och gå på restaurang i Gamla stan och bevaka att de får sitt glas med namnet på, nåde den stackars servitören om han tappar det, vilket hänt, tror det var hans "H" vad jag hörde ...
Ska försöka få tag på någon av böckerna, intressant att läsa från lite annan vinkel om Storbritanniens agerande i ruskig historia även om Belgiens del i den anses vara den grymmaste.

Och hade mor levat så hade hon nog läst redan, hade alltid kännedom om dem som fick priset, inte vi dock.

Monica sa...

PS Monica kommenterade ovan, vi var också på det jättestora och tragiska museet i Liverpool om slavhandeln där UK gör upp rätt rakt upp och ned om sin historia, det kändes som att åka med på slavskepp, travade på hög, mycket filmer och "levande", vi var enda besökarna i allt då, kanske elever har det som obligatoriskt medan vuxna gör som de vill. Måste vara enormt arbete att anlägga ändå men sällan jag läser något om det eller att någon varit där. Vi behövde mycket frisk luft sen vid det djupa havet utanför. Gillar Liverpool och de kan Sverige rätt bra, framför allt Göteborg.

Anonym sa...

Jaa man kanske skulle ta å skriva en bok, för okänd för de flesta är man ju redan?? Majalena funderar...

Elisabet. sa...

Ler åt Majalenas kommentar ….,-)

Bert Bodin sa...

@ Monica

Då har du vissa grundkunskaper om hans ämnesområde. Kanske kan bli intressant. Men återstår frågan - hur hittar akademiledamöterna.

@ Majalena

Tycker du ska göra ett försök. Jag kan köpa din bok. Signerat förstaexemplar, helst. :-)

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Jepp - ett tips att ta efter, kanske.

Rexxie sa...

Nomineringsprocessen finns beskriven hos Akademien. Först går det ut några tusen inbjudningsbrev till personer runt om i världen som får nominera författare som de vill ska vara med. Sen sammanställs alla nomineringarna till först en "lång lista" (cirka 200 namn). Sen kokas den ner av en kommitte till en "halvlång lista" (cirka 20-25 namn), och därefter till "korta listan" på 5 namn, vilka Akademien får läsa in sig på under sommaren, och så röstar Akademien under september på vilken författare som skall tilldelas priset.

https://www.svenskaakademien.se/nobelpriset/nobelaret-hur-utses-nobelpristagarna-i-litteratur

Bert Bodin sa...


@ Rexxie

Ja, vem skulle kunna förklara detta bättre än Rexxie.

Tack.

Elisabet. sa...

Rexxie: tack! Hade inte en susning om att det var så det gick till!