lördag, oktober 16, 2021

Jag är ...

.. naturintresserad sedan barndomen då vår familj ofta var ute både sommar och vinter. Det var fjällvandringar och bärplockning i skärgården och annat.

I vuxen ålder har det naturligtvis fortsatt. Naturligtvis betyder det att jag även tittar på naturprogram i TV. Kunskapskanalen har ett stort utbud, som ibland även spiller över till SVT1 och SVT2. 

BBC i England producerar fantastiska naturdokumentärer. Då får man följa med till världens alla hörn och träffa märkliga djur, på nära håll. Ibland undrar jag hur det går till, när man filmar de där skildringarna. Men de har tyvärr också en del flisor i kanten, tycker jag. En sak som jag ofta retar mig på, är att naturscenerierna alltför ofta ackompanjeras av storvulen stråkmusik. Som för att understryka det dramatiska bilderna. Jag tycker att det stör. 

En annan sak är de där molnhimlarna i tredubbel hastighet som också är något som producenterna verkar älska. 

Det är nästan så jag tycker att SVT:s egna produktioner, t.ex. älgvandringen i så kallad slow-tv, är bättre.

I Medierna, P1:s program varje vecka som handlar om journalistik och allmänna frågor kring våra viktiga medier, pratades det idag bl. a. om just dessa natur"dokumentärer", som de ifrågasatte. Hur dokumentära är de, egentligen. Förekommer fusk? Ja - det finns misstankar om det. Någon kallade vissa utländska naturproduktioner som "såpor", helt enkelt. En serie som gått i höst - Serengeti - togs upp speciellt. Där hade någon uppmärksam även observerat att det var fejkade effekter i vissa scener. Och storvulna orkesterstycken nämndes också.

Hm, säger jag. 


*****

6 kommentarer:

Allmycke sa...

Du har just beskrivit det jag har funderat över en hel del...Storvulenheten blir ibland allt för mycket och då är det skönt att vila ögonen på älgvandringen

Bert Bodin sa...

@ Allmycke

Bra! Då är vi två. 🙃

Turtlan sa...

Ja men visst är det säkert en hel del fejk. Ihopklippta scener.

Kommer ihåg på besök i Everglades i Florida hur det stod filmare och filmade tex några fåglar nära som befann sig där man gick som besökare. Ddt var ju uppbyggda träspångar (heter det så?) över träsket som man gick på. Där på räckena satt det ofta diverse fåglar som säkert vant Sigvard människor. Bara som ett exempel. Sen innebär det ju inte att all naturfilm är fejk. Finns nog både och.

Turtlan sa...

Näe ingen vant Sigvard.

Vant sig vid….

Bert Bodin sa...

@ Turtlan

Man får nog skärpa uppmärksamheten när man tittar nästa gång. Särskilt när naturen ackompanjeras av pampig symfoniorkester.

Bert Bodin sa...

@ Turtlan

🙃