onsdag, december 07, 2022

E-ordet

Det har ju blivit olämpligt att använda n-ordet för att benämna svarta personer. Det har jag full förståelse för. 

Härom dagen satt jag på ett fik, där det strömmade musik lite lågt ur högtalarna. Jag fick för mig att det var lite "julstil" på låtarna. De hördes inte alltför tydligt vad gäller texter.  

 Men jag tror jag hade fel. Någon jul gick inte att skönja, när Alma Cogan dök upp med någon gammal slagdänga från många decennier sedan.  Plötsligt hörde jag texten:  

You must never do a tango with an EskimoNo, no, no, oh dear, noWhen a lady from Nebraska's at a party in AlaskaShe must never do a tango with an EskimoYou can do it with a Latin from Manila to ManhattanYou can do it with a Gaucho in Brazil

But if once those Eskimoses start to wiggle with their toeses 
You can bet your life, you're gonna get a chill 
You can never do a tango with an Eskimo 
No, no, no, oh dear, no 
 
Och jag tänkte - får man sjunga sådär nuförtiden. Har inte e-ordet förkastats av inuiterna, som de nu kallas? Texten var ju inte direkt smickrande heller. 
 
Såhär står det i Wikipedia: "Enligt den svenska Diskrimineringsombudsmannen bör ordet eskimå undvikas: Eskimå kan uppfattas som kränkande och bör därför undvikas, även om det finns delade meningar bland grönlänningar/inuiter.”
 
*****
Vill du höra låten? Här finns den.

2 kommentarer:

Allmycke sa...

När jag bodde i norra Canada på 80-talet hörde jag ibland inuiter använda ordet mellan varandra och till sist frågade jag en god vän varför de gjorde det. Hans svar var att de använde ordet som ett "mildare" tillmäle på ett skämtsamt sätt istället för de mycket grövre ord som finns på engelska. Samma gällde f.ö. "half-breed" och liknande tillmälen som upplevdes mycket negativa om de användes av vita gentemot någon från ursprungsbefolningen.
F.ö. förvånar det mig att någon lyckats gräva fram den där gamla låten!

Bert Bodin sa...

@Allmycke

Hela låtlistan på det fik jag satt var gamla, och för mig rätt okända låtar, vid det tillfället.

Just den där råkade jag rikta öronen mot.