tisdag, december 27, 2022

Ny pandemi

Världsläget är ju som det är - mörkt. Tyvärr ser det inte ut att bättra sig snabbt heller. 

I snart ett år har vi dragits med Ukrainakriget. Det som till och med Putler accepterat. Att det är ett 'krig' alltså. Det är nog första gången i världshistorien som han och jag är överens. Men den positivismen ser jag inte som långvarig. 

Men inspiration från Ukraina har nu Xi Jinping börjat skissa på något liknande mot Taiwan. Det kan verkligen bli farligt med tanke på det lilla landets kompis USA.

I Myanmar är det också eländigt med krigsvåld mot minoritetsgrupper. Folk lider, folk dör i mängder.

Och nu börjar Serbien ta sig ton mot grannlandet Kosovo också. Bullar upp med styrkor längs gränsen. Ännu en konflikt i Europa. Det är det minsta vi behöver. Dessutom borde f.d. Jugoslavienländer ha blivit avskräckta, tycker jag. Det är ju inte längesedan som det verkligen var krig där. Lär sig folk aldrig. Eller härskare.

Som sagt - ännu en pandemi sveper över världen.

Var finns vaccin?

*****

2 kommentarer:

Monet sa...

Mellandags-språkpolisen förstår förstås vad du menar. Men reagerar ändå: en pandemi används nästintill uteslutande i medicinska sammanhang och oftast om världsomfattande spridning av olika infektionssjukdomar. Det går inte att beskriva krig på det sättet även om det kan vara frestande. Motsvarigheten är världskrig och inget annat.

Vi har ju pratat om detta förut: med ökad historiekunskap, både om förra seklets stora krig och de ännu äldre långt bak i hela mänsklighetens historia så är det lättare att se varför konflikter blossar upp. Sådana som vi trodde var lösta för generationer sedan men inte är det. Och sådana vars ursprung vi glömt men behöver sätta oss in i.

Det betyder ju inte att det som händer framför våra ögon och i vår samtid är mindre skrämmande. Och vi har lika lite makt att skydda oss från de övergripande skeendena som vi har inför coronavirusets fortsatta framfart. Mer än att vi faktiskt där kan vaccinera oss, låta bli att blanda oss med människor i större sammanhang och hålla oss hemma när vi känner oss dåliga. Det är dåligt ställt med det nu och därför går sjukvården återigen på knäna!

Trots hot och krigsmuller hoppas jag att ni haft en fin jul. Vi har firat vår med ljus, värme och traditioner och med bokstavligen varma julklappar i form av vinterkängor, varma ytterplagg, fleecepläd och dito tofflor - sånt som vi inte behövt använda på över 10 år i det varma sydeuropa. Bilderna av det isiga och mörka Ukraina sitter fastetsade trots vår egen jul som i år känns som det hade kunnat vara den sista så som vi känner den i vårt överflödsland….

Bert Bodin sa...

@Monet

Tack. Vi har också haft en mycket lugn jul. Skönt väder. Vackra omgivningar.

Men nog betraktar jag läget med uppflammande konflikter som en smitta, en pandemisk smitta jorden runt. Ta det som en liknelse.