lördag, december 17, 2022

Så var det dags ...

.. för nummer två i orkidéordningen här hemma. En gammal trotjänare. Den sätter alltid igång i juletid och blommar oavbrutet i ett halvår. Mycket anspråkslös. Vattnas sisådär var fjortonde dag. Har aldrig gödslats - ska aldrig gödslas, annat än med specialnäring, vilket jag aldrig gjort.

Nummer ett kan du läsa om, och se här. Den har nu slagit ut sju blommor på sin första stjälk.

Tala om lättskötta krukväxter!


*****

10 kommentarer:

Gunnel sa...

Vilken skönhet. Blomman trivs hos er. Hos mig är ingen blomma lättskött trots att jag ger dem vatten och omtanke varje söndag.

Anonym sa...

Jag har alltid haft fönstren fulla med krukväxter och numer är det mest orkidéer. Alla utom en blommar ett par ggr per år. Den som inte vill blomma har nu fått flytta över i en glascylinder där den får stå utan kompost med rötterna i ett par cm vatten. Får se om den kommer på bättre tankar då! Så står flera andra redan och de trivs ypperligt. ellem

Elisabet. sa...

Och jag tillhör väl undantaget som helt enkelt inte är så förtjust i orkidéer. Ja, men nu förstår jag ju varför .., jag föredrar kortväxta krukväxter, precis som jag sedan jag var ung (och även numera) oftast föll för kortväxta män.

Bert Bodin sa...

@Gunnel

Orkidéer ska man inte bry sig om "varje söndag". 😉

Det blir för ofta.

Bert Bodin sa...

@ellem

Låter som en bra idé.

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Men det finns kortväxta orkidéer också. Och jag stöttar aldrig blomstjälkarna, utan de får växa naturligt och blir då inte höga.

Mari sa...

Den var grann 👌🏻
Jag har aldrig haft orkidéer nån längre tid. Fått några som present genom åren, men lyckats att ta död på dem.

Bert Bodin sa...

@Mari

Jo, man måste ju vara duktig om man ska få dem att överleva. ;-)

Thalassa sa...

Men så tråkiga de är under perioderna utan blommor! Enl din kommentar ovan är jag också duktig … men tyvärr har mina precis slutat blomma för den här perioden - nästan samtidigt. Tur att det är amaryllistider.

Bert Bodin sa...

@Thalassa

Nja - håller inte riktigt med dig om tråkigheten. Visst. Det kan bli en massa trassliga luftrötter på en del exemplar. Men jag uppskattar också att man kan lämna dem under längre perioder utan vattning, t.ex. när vi bor ute i stugan på somrarna.