lördag, december 03, 2022

Förberedd

Under tråkiga och gråa november åkte vi ut till stugan i skogen vid havet endast en helg. Sparat ström har vi ju också gjort då, förstås.

Men idag kände vi behov av att åka ut och kolla att allt står rätt till. Men också för att fixa inför framtida decembervistelser där. Vem vet - kanske firar vi jul i skogen. Det brukar vi göra ibland. Mysigt, när vädret är vinterlikt.

Inget att pulsa i.
Det är lite si och så med vinterläget. Snö har vi. Säkert en hel centimeter! Avundsjukt kollade vi in Götalandsvintern för några veckor sedan. Den snön hade vi gärna tagit emot. För götalänningarna slösar ju bara bort den.

Men nu har vi gjort jul, eller åtminstone adventsnyggt. Planerar att vara där nästa helg. Men man får ju hålla lite koll på elpriserna också. Så fånigt! Sådant har vi ju aldrig brytt oss om förr. Men nu ska tydligen befolkningen skattas av elleverantörerna. Ordentligt! 

Havet har i alla fall fått isbeläggning
Just nu har vi samma elpris som söderut, trots att vi har ström så det räcker och blir över. Exporterar bl.a. till Finland. Ett märkligt beteende kan jag tycka, eftersom det "ger högre elpriser i norra Sverige", som någon elmarknadsansvarig uttryckte det. Egentligen borde han anmälas. 

Men vi har vattenkraft. Mer eller mindre förödda älvar får vi stå ut med. Stora vindkraftsparker likaså. Men söderut kan vi inte skicka strömmen, för kapaciteten saknas i elnätet.

De får skylla sig själva där i syd, tycker jag, när de ihärdigt säger nej till vindkraft på grund av det ena och det andra. 

Nåja - vi får väl se hur stora räkningar vi får i vinter. Men något ruttet är det med marknaden. Det är ett som är säkert. Ingen "specialist" kan ju heller förklara hur det funkar. Vinster däremot - det vet de hur de ska ta hand om.

Nu hänger den på plats. Landets snyggaste adventsstjärna.

 

 

 

 

 

 
*****

6 kommentarer:

Monica sa...

Och att bostadsrättsföreningar hugger till direkt med 10% undrar jag vad de grundar det på. Vänner bor i hus i City från 1946 och får också det. Tänkte att så gamla hus kan väl inte ha enorma lån men vem vet idag. Och vi får också samma i vår bostadsrätt. Hur de ska gå för de med hyresbostäder ofta nybyggda som redan har både dubbel och trippel mer i hyra än vi kan man undra. Men läser man nu verkar 10% vara någon norm rakt över.
Jag klagar inte men tänkte sen hur vet de att just 10% krävs?
Vi kan äta gott och jag delar med mig till dem som inte kan. Känns bra att ge till dem som värmer sig i affärerna. Och rabattkuponger struntar jag i😄
Trevlig andra advent till er 🕯️🕯️

iZac sa...

Sverige har blivit ett veritabelt u-land gällande elpriserna när massmedia meddelar dagligen vad dagens elpris kan tänkas bli.

Bert Bodin sa...

@ Monica

Trevlig 2:a advent till er också.

Bert Bodin sa...

@iZac

Jo. Det blir lite hysteriskt.

Anonym sa...

Hör av dig om du vill ha billigare elpriser. PV

Bert Bodin sa...

@PV

Vad har du att erbjuda?