fredag, december 02, 2022

Lite lat blev jag ...

..och kanske lite oinspirerad för att stå för kvällens middag. Det resulterade i att vi beslutade att gå på en krog i grannkvarteret istället.

Där serveras "After work-buffé" på fredagarna. God mat. Mycket mat. Trivsam stämning.

Bord fixades i samband med att jag skulle gå på ett annat ställe för lunch. Jag svängde förbi på vägen och fick höra att det var mycket bokat. 
 - Men ni är ju stamgäster här, så vi ska väl fixa något, sa den trevlige servitören på stället.
Stamgäster, tänkte jag. Visst - någon gång per månad brukar vi luncha här. Men låt gå.

Visst var det ordnat när vi kom dit vid 18-tiden. Stället var proppat. Men ett bord var vikt för oss.

Här kom en arbetskompis förbi och pratade en stund. Min f.d. frisör gjorde detsamma och pratade länge. Dessutom tar en dam fast mig där jag står vid buffébordet. Jag känner inte igen henne, men hon berättar att jag var hennes chef en kort period på 70-talet, då hon praktiserade hos oss. Jovisst. När jag fick veta hennes namn, så stod allt klart. Kul. Till Benke viskade hon att jag varit en bra chef.

Benke fick också en pratstund med en kvinna från hans hemby. De hade gått i samma skola. Nu satt hon vid bordet intill.

Trevlig kväll, som avslutades På spåret. Hemma, alltså.

*****

6 kommentarer:

Monet sa...

Luleå verkar vara en krogtät och trevlig restaurangstad! Vi har det likadant i Norrtälje - restauranger, vinbarer, bistro, roliga hamburgerbarer och annorlunda asiatiska ställen med kreativ sushi. Och så pizzeriorna och lunchstamställena med husmanskost förstås. En riktig lyxrestaurang i det klassiska hotellet vid hamnen. Jag fattar inte hur de alla kan gå runt i en så relativt liten stad som vår. Billigt är det heller inte men fullt överallt så boka bord är ett måste. På somrarna är det näst intill omöjligt att få bord - detta är en turiststad som femdubblar sin befolkning då.

Jag avundas dig/er som kan gå ut och äta så ofta som ni gör. På riktigt avundas alltså eftersom vi är vana sedan Frankrike att också göra det - där umgås man ju på restaurang och inte så mycket i hemmen, prisnivåerna är annorlunda, mindre förrätt, ett glas husets vin plus dessert ingår oftast ”plat du jour” - Dagens lunch. En flaska vin kostar en bråkdel av vad det gör här - och i Frankrike är det en del av måltidskulturen liksom en apéro medan man väntar på måltiden.

Sådana excesser har vi inte längre råd med. Vi går ut då och då, vi har fransk familj på besök och har vänner med goda pensioner som också är vana att äta ute och gärna vill göra det gillsammans med oss. Men man baxnar ju varje gång notan kommer och det tar för mycket av våra pensioner som dessutom är mycket högre beskattade i Sverige.

Det här trevliga inslaget plus den eminenta sjukvården är nog det vi saknar mest från vårt franska liv!

Bert Bodin sa...

@ Monet

Krogar saknas inte. Luleå räknas som en riktig matstad. Hur det har blivit så, vet jag egentligen inte. Men här finns förutom "vanliga" restauranger av gourmettyp och andra mer vardagliga, en hel del specialiserade. Nu senast såg jag att en koreansk restaurang öppnade en bit bortanför den fina italienska. En etiopisk ligger inte långt hemifrån. Liksom indiska, japanska, kinesiska m.fl. Så det finns att välja på. Och om man som vi bor mitt i stan, så är det gångavstånd till de flesta. Sedan finns ju ett antal pubar också, som också serverar god mat. Och hamburgerbarer förstås. Max är ju ett luleåföretag, liksom Bastard burgers, som snart finns över hela landet och i USA!

Monet sa...

Ja det asiatiska har vi också i flera varianter, thai, koreanskt, japanskt och kinesiskt. Nyöppnad helt italiensk och en Wine and Dine i hamnen med vinbar med exklusiva provningar. Rysk kaviar, tryffel, hummer och ostron går att få när man vill! Plus alla möjliga andra koncept med tapas och what not. Jag fattar fortfarande inte hur det kan bära sig. Vi fick nyligen också vårt första Max men det är en enorm besvikelse - torra burgare, unga slarviga personer som konsekvent ger en fel beställning som man inte upptäcker förrän man kommit hem. Vi har nu Max, McDonalds, Frasses, Ed’s Burger plus Sibylla-burgare på flera ställen.

Min man som är den som går ut med soporna till vårt eminenta sopsorteringsrum har noterat att sen ett par nya barnfamiljer flyttat in i vårt hus har mängden pizza- och andra hämtmatsförpackningar ökat enormt. Lagar det unga folket inte mat hemma längre och hur har de råd att köpa färdigmat på det sättet funderar vi över förstås!

Man får ju inte precis intrycket av att världen skulle befinna sig i någon slags kris. Däremot är det påfallande färre adventsstakar och tända slingor i fönster och på balkonger - hur tänker man här om man samtidigt äter färdiglagat til vardags?

Bert Bodin sa...

@ Monet

Färdiglagat. Jojo.
Men snygga kök. Det ska dom ha.
:-)

Anonym sa...

Jo, du skulle bara se standarden här i vårt nybyggda lägenhetshus./Monet

Elisabet. sa...

Apropå hämtpizzor ..,så kan det ju vara så att dom unga familjerna tycker att det är himla gott och drar in på nånting annat. Det vet vi ju ingenting om.