söndag, december 18, 2022

Ännu är det ...

.. badsäsong här i Luleå. Åtminstone för entusiasterna som gillar kalla bad. Det gör inte jag. Jag vet inte om jag ens skulle våga prova, med tanke på mitt hjärta, som ju mår så bra efter ablationen för snart 1½ år sedan.

Men då kommer det väl någon som säger att det vore toppen för en så'n som jag. 

Kallbad har jag ibland nyttjat på fjällvandringar, då inget annat erbjuds. Man tvättar sig i en fjälljokk och lägger sig sedan i den för att skölja sig och hoppas att det inte finns någon inom en kilometer nedströms som hämtar dricksvatten i samma vattendrag. Oftast är det inte så.

Men att förbereda sig för det som väntar vinterbadarna här i innerstan - näe, det får vara för mig. 

Fast det finns ju en bastu att värma sig i, förstås.


Bara som ett bevis på att jag inte alltid varit så feg, visar jag här en bild tagen vid Vassijokka en solig augustidag 1958. Det var en väldigt varm augustimånad. Vi tillbringade en vecka i fjällen med högsommartemperatur, förutom de två sista dagarna den veckan. Då vaknade vi till nyfallen snö på topparna. 

Mamma står och väntar på att den kåsa vatten hon just slungat iväg mot mig, ska landa på min rygg. Jag förstår vad som väntar.
*****

6 kommentarer:

Elisabet. sa...

Helt obegripligt är det, att jag som älskade kallbad, nu sällan känner någon dragning till detta. Jag förstår det bara inte! Å andra sidan har den här hösten (vintern ...) hittills bjudit på mycket blåst och rena isvindarna, nej, har inte haft någon större lust att bada. Det har däremot pv. Han, som var en sån badkruka för ett par år sedan.

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Kanske blir jag omvänd. Plötsligt. Vem vet?

Monet sa...

Det framgår med all önskvärd tydlighet var man än söker information om fenomenet att kallbad - trots omvittnade fysiska positiva effekter för vissa - att personer med hjärt-kärlproblem (varav förmaksflimmer är ett sådant) och högt blodtryck inte bör ägna sig åt detta. Iallafall först rådgöra med sin läkare. Risken för både infarkt och stroke är klart förhöjd så din kropp är smart nog att tala om för dig att du inte bör utsätta den för detta!

Bert Bodin sa...

@Monet

Bra! Jag känner mig stärkt. 👍😁

Elisabet. sa...

Ja, jag tror ju också att det beror på HUR det görs, det där badet. Att kasta sig i eller än värre: hoppa i när det är iskallt, det skulle jag aldrig våga. Men att försiktigt gå ut i havet, doppa sig, simma några tag .., det tror jag inte alls är så farligt. Sen är det ju så här att det är så mycket som sägs vara farligt i sig .., hela livet är farligt och känner man sig lycklig och avslappnad efteråt, betyder det ju mycket i sig.

Monica sa...

Vinterbad, mycket populärt, anlänt i stor skala till vårt fritidshus med vackra sjön med nybyggd bastu och allt totalrenoverat med bryggor och servicehus och strand. Tusentals besökare redan, oj!
Men och och och, finns fakta och en hel del vet redan:
Endorfinerna - smärtstillande och antidepressivt.
Köldchocken - vit fettvävnad -> brun fettvävnad som förbränner det vita fettet, mkt bra är det. Kunskap erhållits att gå vidare med det i forskning och hjälpa överviktiga utan giftiga läkemedel.
Kylan - blodkärlen dras ihop för att skydda hjärtat, värmen bibehålls då runt det. Livsviktigt. Sen vid uppstigning utvidgas blodkärlen och blodet cirkulerar i hela kroppen med god effekt.
På sikt - försiktig nystart men regelbundenhet ger sänkt BT och puls.
Viktigt - tala om diagnoser för läkare, fråga och skröpliga ska kanske inte börja med detta, där får erfarna läkare uttala sig, de som ännu finns.