tisdag, februari 13, 2024

Jag har lite svårt att ...

.. förstå den där ivern med totalrenovering av fullt fungerande kök, som många ägnar sig åt. Här har vi ett fullt godkänt 80-talsdito som så smått börjar bli inne igen. Det gäller t.ex. skåp- och lådhandtag, där jag sett identisk modell i helt ny inredning ett flertal gånger. Det tycker jag duger fint.

Givetvis har vi bytt ut sådant som slutat fungera. Spis, kyl och frys. Och givetvis har vi putsat lite här och där. Målat väggar och bytt möblemang.

Och idag har vi blivit begåvade med en supermodern kökskran. 

Den gamla 80-talskranen började släppa in lite vatten så fort vi stängde diskmaskinsomkopplaren. Inga mängder, men ett par matskedar rann ut på vid kranens fot, efter avslutad diskning. 

Vi fick beröm från den glade rörmokaren för att vi hade den vanan. Man ska stänga ventilen till diskmaskinen, när den inte behövs. Basta! 

Så nu har vi renoverat köket. Den sorts kran vi hade förut och som vi har trivts utmärkt med, gick inte att få reservdelar till, så den fick gå hädan.

Övriga köksdetaljer är K-märkta. Konstsruktionsår 1986. 

Här kan du läsa mer om diskbänksrealism.
 

 

 

 

 

 

 

*****

2 kommentarer:

Monet sa...

Vi som nyligen bott bostad till ett seniorboende(vanliga lägenheter men för 65+) byggda 1983 konstaterar 80-talsstuket här också. Vi har identiskt lika skåphandtag som ni. Vita luckor, vitt kakel och vanlig plåtdiskbänk. Men tyvärr minimalt med skåp- och förvaringsutrymme. Vi byggde själva hus 1984 och jag minns hur vi totalt ändrade kökstänket där och såg till att öka på arbetsytorna, ge utrymme för stor kyl och frys bredvid varandra och framförallt ett högskåp med ventil avsett som skafferi och torrförråd. Och såg till att ta ut städskåpet från köket och placera det i hallen. Och givetvis med plats för diskmaskin.

Vi byggde om vårt franska kök på samma sätt. Nu får vi leva med pyttekyl- och frys, ETT säger ett eluttag över diskbänken, det är allt och det går till micron som upptar stor del av arbetsytan. Det finns absolut inte plats för diskmaskin så nu är det handdisk som gäller - det går, men känns ju som en tillbakagång efter ett helt liv med sådana. Preppersjälen får nöja sig med torr- och skafferivaror i ett av köksskåpen - ja det känns anno dazumal med hela upplägget om man som vi dessutom kommer från ett helt nybyggt 2020-kök. Så köksrenoveringar handlar inte alltid bara om att byta luckor och handtag - det är funktionalitet också. Att behöva hänga upp alla köksredskap på väggen är ju inget man ska behöva göra t ex. Ni kanske gillar det - här ser vi hålen efter förra hyresgästen som gjort samma sak. Vi samlar de viktigaste i en bunke bredvid spisen istället. Köksöar och liknande plus öppet kök in till vardagsrum är däremot moderniteter vi klart kan avstå ifrån! Men handtagen är klassiskt fina!

Bert Bodin sa...

@Monet

Låter konstigt om 83-köket kan skilja sig så mycket från vårt 86-kök.

Vi har gott om utrymme i skåp längs en hel vägg. Arbetsyta likaså. Stor kyl och frys bredvid varandra. Diskmaskin - jodå. Specerskåp ovanpå kyl och frys. Ett s.k. b-skåp för hushållsprylar från golv till tak.Fyra eluttag över arbetsbänkarna. Mikron står i ett överskåp.

Så vi har nog haft tur.