söndag, februari 04, 2024

Mera prat

Härom dagen reagerade jag för 176:e gången, eller så, över snabbpratandet. Det vill säga rabblandet, som många ägnar sig åt istället för att prata som folk. Detärsomomdevillvisauppsinförmågaattskapaettuttalandeavnågotslagochhelstutanattandas.

Men språkutvecklingen tar sig flera uttryck. Visst förstår jag att språk utvecklas. Vi talar inte som svenskar gjorde 1560, när Gustav Vasa dog. Men när språkutvecklingen grundar sig på rena felaktigheter - då reagerar jag. 

Ett nytt modeord är random. Betyder slumpmässig. Är det för många bokstäver i det svenska ordet, eller vad är det som gör att det inte duger? Är det kanske för att den engelska versionen låter tjusigare, eller vad handlar det om. 
 - Hör! Jag kan engelska.
En form av skryt, alltså. 
 
Men allt oftare, och till och med vid åtminstone tre tillfällen idag, har jag i radion hört förmodligen rätt kompetenta talare som böjer ordet minut och sekund fel i pluralis. Jag säger minuter och sekunder. De hittar istället på att det heter minutrar och sekundrar. Va!??

Undrar när vi får höra hand - händrar, eller fot - föttrar?
 
Men det är klart; många radio- och tv-pratare kan ju inte skilja på FN:s flyktingorganisationer UNWRA och UNRWA heller. Så vad är att vänta?
 
I övrigt tycker jag att många mediapersoner ska börja träna på ordet scenario och dess former.

*****

8 kommentarer:

Babsan sa...

Svenskan i massmedia är bedrövlig.Kändaste ex i stället för mest känd etc 👿

Bert Bodin sa...

@Babsan

Ännu ett exempel.

Monet sa...

Det finns flera fora (obs korrekt böjning!) på Facebook om svensk språkvård som är jätteroliga att följa. Där får man sitt lystmäte när det gäller knäppa, okunniga och engelskinfluerade varianter! Tv4 har också i sitt Nyhetsmorgon en språkpanel där man senaste gången diskuterade just anglifieringen av det svenska språket. Intressant inslag.

Bert Bodin sa...

@Monet

Jo, jag följer också ofta DN:s språksida på söndagarna.

Gunnel sa...

Har ännu inte hört timmar bli timrar, men jag väntar på det.

Bert Bodin sa...

@Gunnel

Det kommer. Var så säker!

Thalassa sa...

Det är inte lätt att vara språkpolis idag - eller det kanske är precis tvärtom? Mycket att reagera på. Jag blir fortfarande ofta förvånad över hur blixtsnabbt det går. Någon säger sekundrar och plötsligt säger ”alla” det. ”Oavsett” är ett annat ord. Numera avslutar det meningen. ”Jag ska göra så oavsett PUNKT”.

Nu väntar jag på att ”förhållanden” ska ersättas av ”förutsättningar”. Detta efter att ha hört denna felsägning (?) ett par gånger de senaste dagarna. Men så illa kan det väl inte bli?!

Bert Bodin sa...

@Thalassa

Jodå - det kan bli hursomhelst. Vänta bara!