tisdag, mars 19, 2024

Så var det gjort ...

.. för i år. Inkomstdeklarationen nuförtiden är ju en liten parentes i tillvaron. Man kollar uppgifterna som Skatteverket delger en, och ser det rätt ut, är det bara att godkänna. Man kan göra det från mobilen om man så vill.

Jag kommer ju ihåg hur det var förr. Hur pappa satt en hel kväll, gärna tillsammans med någon släkting som gjorde samma sak. Man hjälpte varandra. Räknade och räknade ut. Och fyllde i olika blanketter hit och dit. 

(En annan 'tradition' var också en kvällsuppgift för pappa. En gång per år räknade man ihop alla konsumkvitton, för att kunna begära återbäring. Ibland lånade han hem en räknemaskin från jobbet, vilket förstås underlättade. Men det fanns också kvällar utan den hjälpen.)

Ibland gav han sig också iväg till någon av flertalet deklarationsbyråer som inrättades och fungerade några veckor på orten i deklarationstider. Men då gällde det inte för att han ville ha råd, utan för att hjälpa andra rådsökande. 

Visst är det enkelt nuförtiden. Samtidigt är det nästan lite kusligt hur Skatteverket har fått alla uppgifter. Men har man inget konstigt bagage, är det ju bara att tacka och ta emot.

Nu är det gjort. Bara att vänta på återbäringen.

*****

4 kommentarer:

Gunnel sa...

Det var rena nöjet att räkna årets konsumkvitton. Undrar när det roliga försvann. Slutet på 60-talet kanske

Bert Bodin sa...

@Gunnel

Det var en fråga jag inte klarar av att lista ut. Men nog var det länge sedan.

Rexxie sa...

Kvittoräkningen försvann successivt under 70-talet (förutom i Forsbacka som höll ut till 2001).

https://www.arbetarbladet.se/2010-11-09/kunderna-minns-kvittorakningen

Bert Bodin sa...

@Rexxie

Tack för forskningsinsatsen. 👍