söndag, november 26, 2006

Blött, grått, gott

Fredagstrafiken är lugn, så där en timme före den ordinarie rusningen. På väg ut till stugan börjar det storsnöa. Dagen har annars helt gått i regnets tecken. Hastigheten på E4 dras ner till mellan 70 och 80 kilometer i timmen. I kolonn går färden. Ovanligt! Inte ens BMW-ägarna blåser förbi.

En klibbig, blöt massa täcker brotrappen. Knappt bortborstbar. Med oöverträffad frenesi vräker snön sig ner från en mörkt grå himmel, när jag packar upp ur bilen och bär in väskorna.

Snabbt höjer jag värmen på elementen och tänder en brasa.

Senare på kvällen, när värmen och ljuset fyller varje vrå, käkar vi gott. Ikväll enklast möjliga. Vedrökt fläskfile med en bulgursallad och rosepepparcremefraiche.
---


Lördagen bjuder lite med armbågen till en kort promenad. Dimma, vindstilla, tyst. Det enda som hörs är porlandet i bäckar och diken, som nästan överfylls. Visst! Blundar man så kan man föreställa sig våren. Och jag gillar det, verkligen. I april!
En eftermiddag på soffan, med en spännande bok. Jag har ledigt. Behöver inte befatta mig med något i matväg, annat än vänta på den, och äta. En fylld kycklingfile, rostade rotfrukter, en fin sås, och syrlig, färsk spenat.
---

Söndag med strilregn. Tänk att all den fina snön, den halvmeter vi hade för några veckor sedan, nu börjar sjunga på sista versen. Hårda vindar från syd. Havets vattenstånd gör hela stranden oigenkännlig. Kajakstenen, där vi normalt kliver i våra kajaker är helt under ytan och den är mer än meterhög. Vattenlinjen har klivit 10 meter närmare vårt hus och jag hoppas att skattemyndigheterna inte kommer och kollar min uppgift för fastighetstaxeringen. 75 meter till vattnet, ter sig mer än lovligt felaktigt just idag.

Efter en tjuvstart på adventstiden, med kaffe och saffranskaka, drar vi iväg hemåt i novemberskymningen.

Mörker.



Inga kommentarer: