tisdag, augusti 28, 2007

Enkelspårigt

Jovisst! Det kunde man förstå. Naturvårdsverkets planer på att utvidga befintliga nationalparker i Norrbotten och skapa ett par nya, väcker ont blod hos den motorburna naturförbrukarlobbyn.

Kiruna kommun ställer ultimatum. Om det blir nationalpark i Kebnekaise, så vill man öppna Kungsleden för skotertrafik. Om Tavvavuoma blir avsatt område kräver man att det skall finnas undantag för fiskare som vill ta sig dit med sina skotrar.

Givetvis skall en enskild kommun som får mark undantagen från oinskränkt allemansrätt, kunna ha synpunkter. Men det finns även riksintressen. Jag kan heller aldrig förstå att motortrafik i naturen skulle innefattas i allemansrätten.

Kommunen, ivrigt påhejad av en Företagarna, försvarar sin ståndpunkt med att turistföretagen måste få utvecklas. Min fråga: Är naturförstörelse utveckling? Med tanke på den rådande klimatförsämringen borde väl turistföretagarna istället inse potentialen i att hellre starta ekoturism. Det verkar inte som att företagarna hänger med.

En öppning för motortrafik efter Kungsleden kommer definitivt att skrämma bort ett stort antal turister, som söker sig till området just för lugn och tystnad. Glädjande är, att antalet fjällvandrare ökar starkt. En tydlig trend. Man räknar i år med cirka 20% fler i t.ex. Nikkaluokta. Särskilt har yngre människor börjat inse värdet av att någon gång komma bort från den ständiga pressen att vara tillgänglig. Att känna att man klarar sig ändå.

Satsa på den trenden istället. Att bråka om en utvidgning av naturskyddade områden med 0,5 procent, ter sig enbart löjligt.




Motorturism är otidsenligt.
Spåren förskräcker.
*****


Bildkommentar: Den översta bilden tagen i närheten av Katterjåkk på väg upp mot Gatterjaure.
De två övriga bilderna är tagna inom område förbjudet för terrängfordon(!!!) i Vassivagge. Mig övertygar de inte, skoterfantasterna, som säger sig ta sådan hänsyn.

Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: