söndag, juni 15, 2008

Sommarsöndag



På ett i stort sett blankt hav glider vi ut mot Piltreven. En kortare utflykt för att spana på säl. Luften är ljum och solen bränner i nacken. Det är en överraskande fin dag. Så här var det inte utlovat. Det är bara att tacka och ta emot.

Vi ser säl på avstånd. En ligger och gonar sig på en sten som knappt når vattenytan. Det är den säl som vi ser hemifrån vår strand, om vi tar till stora tubkikaren. Längre ut ser vi två huvuden framför kajakerna. Nyfikna tittar de upp, för att sedan sjunka tillbaka ner i vattnet, vara borta en stund och sedan titta upp igen. De håller koll. Närmare än 50-75 meter kommer vi dock inte. Där går gränsen. Sälarna dyker och blir borta.

Medan vi legat stilla på vattnet och tittat på sälarna har den svaga vinden fört oss nära ett fågelskär. Plötsligt kommer vi över en gräns där också och en hel koloni måsfåglar lyfter under ljudliga protester och flyger ut över oss.

- Nästan som Hitchcock, tänker vi.

Men ljudet är bekant på ett positivt sätt. Det är inte det vanliga skränandet, utan ett fint, lite visslande läte. Skäret befåglas (Ja, man kan inte skriva "befolkas"!) av dvärgmås. En av mina absoluta favoriter i fågelvärlden.

Dvärgmåsen är liten som en koltrast, nästan helt vit, men med ett kolsvart huvud. Inte som skrattmåsens mörkt chokladbruna. Vacker och lätt flyger den och visar då sina mörkt antracitgrå, ja nästan svarta vingundersidor med vit kant. Har du aldrig sett någon, beror det på att den i Sverige bara finns på ett par, mycket begränsade områden. Öland och Gotland lär ha en del. Men sedan är det Norrbottenskusten som fått förmånen att härbergera den.

Vi njuter av den fina fågeln en stund, men inser att vi stör och glider vidare runt ön. Vår tur har blivit längre än planerat och vi börjar bli hungriga. Dessutom har det börjat blåsa lite mer.

Hemfärden blir en saltstänkt historia med rätt stora vågor och krabb sjö, som sköljer över kajaken. Sidvind gör färden över den stora öppna fjärden tillbaka till vår stuga till en gungande och guppande historia.

Vi är mer än nöjda med dagens lilla utflykt.



*****


Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: