lördag, april 30, 2011

Tjuvstarter



Jag måste säga att jag aldrig haft blommande krokus i april förut. Och detta trots den ovanligt friska, fina, ovanligt kalla och snörika vintern, som många ondgjort sig över.(Amatörer!) Jo - Mot solväggar i stan, kanske. Där blommar både scilla och påskliljor. Men här, mitt i skogen. I mossan. Utan någon som helst omvårdnad, dyker de upp varje år.

Det tackar man för.

Visst verkar det bli en Valborgsmässoeld nere vid stranden, som det brukar bli varje år. Men vi drog igång en rishög redan mitt på dagen, där vi eldade upp en hel gran, som vi var tvungna att fälla i höstas.

Den röken skrämde bort alla häxor och annat oknytt i hela trakten, kan jag lova. Så nu kan vi fira lugnt.


*****

3 kommentarer:

Leif sa...

Här firas ingen Valborg. Det räcker bara med att trava ned mot stranden för att fylla sig med alla möjliga sinnesintryck, dofter, färger, osv.

Klarblå himmel, sol och varmt. Vad mer kan man begära? En bit ovanför kattens favoritstrand är det våtmarker, lite myraktigt. Där trivs en massa intressanta växter, bl.a orkidéer. Katten aktar sig väldigt noga för att trampa på dem, kanske för att de spirande ännu så länge små orkideerna är fuktiga? Vi människor skall i vart fal linte kliva på dem för orkidéerna är fredade.

Här är i alla fall en växt som vi nästan snubblade över idag. Fältbiologen Bodin kanske vet om det inte är ovanligt många på ett och samma ställe som lägger hinder i vägen för folk & fä så man bara måste stanna och njuta prakten (och fotografera).

Att gå ned till stranden här på ön är synnerligen berikande  i form av livskvalitét. Färgerna, ljuset, dofterna och alla ljud i naturen. Man får en rejäl dos av sinnesintryck. Onödigt därför att slöja atmosfären med utmattande rök och annat.

Bert sa...

Leif: Vilken härlig tuva kabbleka. Den var verkligen praktfull. Men vi har rätt stora tuvor på vår strand också, om någon månad. Se här!

Leif sa...

<span>Tätt ned mot öns stränder händer det att man "snubblar" över kabblekatuvor. De gillar våtmarker (ungefär myrar vid skogskanter fast här finns inte direkt några skogar. Mest bara stränder). Enkelt att finna i sällskap med katten för han gillar nämligen hemmavid busa med studsande suddgummin och doften påminner just om suddgummi.</span>